Zavřít reklamu

Od první letošní Keynote nás dělí již jeden celý den, za který si snad valná většina z nás veškerá oznámení patřičně srovnala v hlavě. Přesně o to jsme se od rána pokoušeli i v naší redakci, jelikož nás Keynote svým způsobem zaskočila. Byla totiž naprosto jiná než ty, na které jsme byli doposud zvyklí. Přestože jí osobně hodnotím spíše kladně, některé věci mě na ní zarazily či zklamaly.

Dostupnost služeb kdovíkdy

Služby, které Apple na Keynote představil, se mně osobně zdají poměrně zajímavé a věřím, že si své příznivce najdou. Co mi však hlava příliš nebere je to, proč je Apple světu ukázal již včera. Prezentaci valné většiny z nich totiž stejně zakončil slovy: “Spustíme ji v průběhu podzimu”. Od toho nás ale v tuto chvíli dělí dobrého půl roku. Není tedy trochu zbytečné, abychom o nich věděli s takto velkým časovým předstihem? Dle mého názoru ano. Bohatě by stačilo, kdybychom se o nich dozvěděli v rámci WWDC, či jim Apple věnoval na podzim jednu celou Keynote, jak to udělal vloni u Macu mini, MacBooků Air a iPadů Pro.

Mlžení okolo cen

Když už se Apple pro takto brzké představení rozhodl, měl jej dotáhnout k dokonalosti a prozradit nám veškeré detaily včetně cen. Právě ty totiž budou hrát pro mnoho uživatelů stěžejní roli a rozhodnou o tom, zda se jim vyplatí či naopak nevyplatí služby využívat. Ani těch jsme se však u některých služeb nedočkali a já se ptám, proč. Jasno v tom, kolik si bude za jednotlivé služby účtovat, totiž již rozhodně má. 

Až moc proamerická 

Apple se snaží na venek prezentovat jako společnost pro všechny a já z něj měl do včerejška pocit, že se mu to i docela daří. Jasně, Apple Pay Cash tu nemáme, česky mluvící Siri taky ne, HomePod od něj “na přímo” taky nekoupíme a neužijeme si tu třeba ani LTE u Apple Watch. Na druhou stranu jsme tu však pořád schopni zakoupit naprostou většinu hardwarových produktů, na které ani nemusíme čekat přehnaně dlouho. Včerejšek byl však naprosto o něčem jiném, než o otevřenosti pro celý svět”. Celkově na mě prezentace působila tak, že si Apple na svém domácím písečku něco vytvořil a se zbytkem světa se o to dělit tak úplně nehodlá. Jak jinak totiž vnímat Apple Card, která sem nedorazí (zda je to škoda či ne nechme teď stranou), Apple News+, kterých se zde taky dočkáme velmi těžko, a TV+, ve kterém poběží pořady, které nám Evropanům třeba ani nebudou dávat smysl, protože nás třeba otázka imigrace či vztahů mužů a žen až tak nepálí. A i kdyby pálila, angličtina bude do značné míry limitujícím faktorem. 

Ve výsledku jsme se tak včera dočkali jedné jediné “unisex” nebo chcete-li “unisvět” služby a to Apple Arcade. Řeči her totiž rozumí jak Američané, tak Češi, Afričané či Japonci. Zde se dle mého nabízí otázka z Pelíšků: “A komu tím prospějete, (Apple)?”. Myslím, že nikomu. Představené služby totiž svět nepropojí, ale myslím, že spíše opět více “rozškatulkují”. 

Hardware za 0 bodů 

Přiznám se, že jsem včera v příchod AirPower příliš nevěřil. Na druhou stranu jsem si ale říkal, že kdy jindy by měl Apple dát jejím prodejům zelenou, když ne právě na Keynote. Když se proto k jejímu konci na Cookem spustilo video laděné do bílé barvy, okamžitě mi hlavou proběhla myšlenka, že přichází ona pověstná “one more thing” a to právě v podobě AirPods, potažmo iPodu. A one more thing skutečně dorazila, byť měla podobu Oprah. Ta je sice fajn, nabíječku ale bohužel nenahradí. 

Podtrženo, sečteno – přestože se mě osobně Keynote vcelku líbila a věci, které na ní Apple představil, mi dávají z širšího úhlu pohledu smysl, některé věci zkrátka nechápu a zřejmě ani nepochopím. Bohužel to však není poprvé, co jsem po Keynote v rozpacích. A jak vnímáte včerejšek s odstupem zhruba 24 hodin vy?

keynote

Dnes nejčtenější

.