Zavřít reklamu

Od zřejmě poslední letošní Apple Keynote nás v tuto chvíli dělí již méně než týden. O jejím obsahu se sice v tuto chvíli již něco málo ví, Apple se však samozřejmě snaží držet co nejvíce detailů pod pokličkou, aby následně mohl na Keynote vytasit z rukávu co nejvíce překvapení. Nicméně z jeho kroků z předešlých dnů, týdnů a měsíců si lze leccos odvodit. 

Hardwarová akcelerace Ray Tracingu

Mobilní čip A17 Pro tepající v iPhonech 15 Pro toho přinesl skutečně mnoho zajímavého. Jednou z nejzajímavějších vychytávek pro hráče je však u něj bezesporu hardwarová akcelerace Ray Tracingu, díky které budou jednotlivé scény ve hrách lépe nasvíceny. Doposud totiž byl Ray Tracing řešen jen softwarově, což jej samozřejmě z hlediska využitelnosti a výkonu citelně omezovalo. A jelikož je velmi pravděpodobné, že čipy M3, které se mají příští týden představit, budou sdílet spoustu věcí právě s A17 Pro, očekává se hardwarová akcelerace Ray Tracingu i u nich. Ostatně, i čipy M3 mají být vyráběny 3nm výrobním procesem, stejně jako je tomu u čipů A17 Pro. 

Nedávný náznak AAA her pro Mac přímo od Applu

Macy sice nebyly nikdy herní platformou, jelikož však jablíkáři po hraní touží, Apple jim v tomto směru chce jít dlouhodobě „na ruku“. Na Macy proto již v minulosti dorazila řada zajímavých herních portů, přičemž další se na ní chystají. V nedávném rozhovoru to potvrdil i jeden z viceprezidentů Applu Tim Millet v rozhovoru pro ING. V tom se jej reportéři ptali konkrétně na to, zda budou nové hry oznámené pro iPhony 15 Pro (tedy dva díky Resident Evil a Assassin’s Creed: Mirage), načež se jim dostala šalamounská odpověď: „Vývojáři na tom s námi budou spolupracovat.“. Nic víc tehdy Millet neřekl, avšak nyní se zdá že tím možná naznačil poměrně dost. 

Vydání AAA her pro iPhony 30. října

U AAA her pro iPhony ještě chvíli zůstaneme. První z nich – konkrétně pak Residen Evil Village – má totiž na iPhony 15 Pro a iPady s čipy M1 a novějšími dorazit 30. října. A na 30. října má i Apple naplánovanou Keynote, na které ukáže nové Macy a čipy pro ně. 

Náhoda? Spíš ne. Zdroj portálu MacRumors totiž tvrdí, že právě propojení Maců se hrami chce Apple na Keynote oznámit ve velkém stylu, kvůli čemuž měl dokonce kývnout na nezvyklý čas. Zatímco v USA totiž začne konference v 17:00 pacifického času, v Japonsku, odkud pochází Capcom stojící za Resident Evil, je v tu chvíli běžná pracovní doba. Apple má proto chystat možná dokonce živé spojení s japonskými vývojáři z Capcomu, kteří mu pomůžou odprezentovat herní výkon Maců. Spekuluje se dokonce i o určitém zapojení Sony do konference Applu, avšak zde je třeba jedním dechem dodat, že jen na základě toho, že 30. října má Sony začít v USA cloudově streamovat hry pro PS5. Zde by tedy bylo upřímně docela překvapivé, kdyby se nějaká vazba potvrdila, protože se spekulace opírá o věc, která je aktuální jen pro část světa. 

Herní mód v macOS Sonoma

Jednou ze součástí nedávno vydaného operačního systému macOS Sonoma je i nový herní režim, který po jeho aktivaci upřednostňuje výkon CPU a GPU pro hraní her. Tento režim také snižuje latenci zvuku u připojených AirPods a snižuje vstupní latenci u herních ovladačů zdvojnásobením vzorkovací frekvence Bluetooth. A co je možná nejlepší, aktivuje se zcela automaticky. 

Sada nástrojů pro vývojáře usnadňující portování her

Jak jsme již psali výše, Macy nikdy necílily na hráče videoher. Možná o to víc proto Apple překvapil tím, když na WWDC oznámil novou sadu nástrojů, která vývojářům her usnadňuje portování titulů původně vytvořených pro Windows právě pro Mac. Jedná se konkrétně o emulační prostředí umožňující spustit na Macu neupravenou Windows verzi hry a tu následně upravit podle toho, v jakém stavu bez jakékoliv předchozí úpravy je. Pro vývojáře by se tedy mělo jednat o extrémní usnadnění jejich práce a zároveň o otevření vrat pro AAA tituly právě pro macOS. 

Dnes nejčtenější

.