Zavřít reklamu

Apple Watch jsou vybaveny spoustou funkcí pro zdraví i fitness. V některých chvílích se může zdát, že těchto funkcí je až moc, a může být těžké se v nich vyznat a správně je všechny využívat. V následujících řádcích se vám proto snažíme poradit, jak je využívat na maximum.

Stanovte si cíle

Zatímco aplikace Watch je ve vašem iPhonu nativní, pro lepší sledování vaší fitness a pohybové činnosti si budete muset stáhnout ještě aplikaci Aktivita, která vám na vašem smartphonu zobrazí kroužky aktivity, podrobné údaje o vašem pohybu nebo třeba odznaky, získané za aktivitu. Kroužky aktivity jsou celkem tři.

Červený kroužek pohybu udává, kolik aktivních kalorií jste podle svých Apple Watch v daný den spálili. Zelený kroužek cvičení – prostřední kroužek – udává počet minut, strávených v daný den cvičením. Hodinky dokáží cvičení detekovat na základě toho, že se pohybujete a váš srdeční tep se zrychlil, zaznamenává ale také cvičení, zaregistrované v příslušných aplikacích. Zcela uprostřed se nachází kroužek stání, indikující, kolikrát se vám každou hodinu podařilo vstát a minimálně jednu minutu se pohybovat – tento kroužek je standardně nastaven na cíl 12 minut (každou hodinu by se mělo jednat alespoň o jednu minutu, strávenou ve stoje).

Nenechte se rušit

Nikdo v průběhu cvičení nepotřebuje notifikace. Pokud jste se například doma rozhodli pustit do série dřepů, je velice snadné nechat se rozptýlit jednou jedinou notifikací z Facebooku a zbytek dne pak strávit na sociální síti namísto cvičení. Apple Watch ve výchozím nastavení zrcadlí veškeré notifikace z příslušných aplikací ve vašem iPhonu. Ideální ale je v aplikaci Watch na iPhonu povolit pouze ty notifikace, které nezbytně potřebujete, případně po dobu cvičení nastavit na svých Apple Watch režim, v němž nebudete notifikace dostávat.

Zvolte ty správné aplikace

Volba té správné aplikace může být běh na dlouhou trať, rozhodně se ale vyplatí. U fitness aplikace, která vám nebude plně vyhovovat, totiž příliš dlouho nevydržíte. Někomu vyhovuje Nike Training Club, někomu Nike Run Club, jinému Strava, někomu jinému zase Endomondo, a někdo si třeba vystačí pouze s nativním Cvičením, integrovaným přímo ve watchOS. Hledejte tu pravou fitness aplikaci, dokud ji nenaleznete.

Připravte si playlist

Na svých Apple Watch můžete přehrávat hudbu i nejrůznější podcasty a k poslechu používat bezdrátová sluchátka. Je ale nejdřív potřeba obsah stáhnout do hodinek. Pokud vám ale nevadí mít u sebe při cvičení i telefon, nemusíte se stahování hudby do hodinek zabývat, a své Apple Watch při cvičení použít pouze jako dálkový ovladač pro ovládání přehrávání a hlasitosti.

Nechte se motivovat ciferníkem

Apple Watch nabízejí obrovské množství různých ciferníků, z nichž některé si můžete přizpůsobit prakticky na míru. Ideální je třeba Infograph, na kterém si můžete nastavit právě takové množství a druhy komplikací, jaké chcete. V jednom rohu si můžete nechat zobrazit miniaturu kroužků a informace o tom, kolik kalorií se vám podařilo spálit a kolik času jste strávili cvičením, případně můžete zvolit některý z ciferníků, který přímo zobrazuje kroužky a aktivitu.

Na srdci záleží

Součástí záznamů o cvičení na vašich Apple Watch je i záznam o srdeční činnosti. Údaje o vaší tepové frekvenci mohou být dobrým ukazatelem toho, že se vaše kondice postupně zlepšuje. Sledovat můžete například rychlost, s jakou se vaše srdeční činnost vrátí po cvičení do normálu – čím vyšší je tato rychlost, tím lepší je vaše fyzická kondice. Pokud na sobě máte hodinky i ve spánku, můžete ještě lépe monitorovat svou klidovou tepovou frekvenci. Nízká klidová tepová frekvence je v pořádku – pokud náhle stoupne, může to znamenat, že jste přetrénovaní, ve stresu, nebo nemocní.

applewatch_aktivita_fb

Dnes nejčtenější

.