Zavřít reklamu

O chystané streamovací službě od Applu se mluví již delší dobu, a navzdory občasným komplikacím její přípravy nabírají na obrátkách. Jablečná společnost ale není jedinou, která chystá spuštění služby tohoto typu. Na streamovací službu se připravuje i společnost Disney, jejíž CEO Bob Iger je jedním z členů představenstva Applu. To, že si obě služby mohou potenciálně vzájemně konkurovat, by ale mohlo znamenat ohrožení Igerova křesla v představenstvu.

Vše je ale zatím pouze ve stádiu odhadů a spekulací – firma Apple ještě Igera o odstoupení oficiálně nepožádala, některé zprávy ale naznačují, že by po spuštění streamovacích služeb obou společností mohla být Igerova přítomnost v představenstvu zdrojem možných konfliktů. Od chvíle, kdy Disney od Steva Jobse odkoupil společnosti Pixar, existovaly mezi oběma firmami celkem pevné a úzké vazby, které nejspíš brzy vezmou za své. Iger osobně ale s těmito vazbami a z nich plynoucími dohodami údajně nic společného nemá. Obě firmy plánují své streamovací služby spustit ještě v průběhu letošního roku. Iger se v souvislosti s touto tématikou k celé věci nijak nevyjadřuje.

Historie se opakuje

Není to poprvé, co by v Applu mohlo dojít ke střetu zájmů tohoto typu. Když se v minulosti společnost Google pustila do podnikání na poli chytrých telefonů, musel řady členů představenstva opustit její bývalý ředitel Eric Schmidt. Toho o odstoupení požádal tehdejší CEO Applu Steve Jobs, který posléze také Google obvinil z kopírování některých prvků jejího operačního systému iOS.

Vzhledem k tomu, že Bob Iger má se současným ředitelem Applu Timem Cookem spíše vřelý vztah, v tomto případě vyhrocené konflikty s největší pravděpodobností nehrozí. V této souvislosti se ale objevuje ještě jeden zajímavý fakt – společnost Disney je na seznamu možných cílů akvizice Applu. Spíše než o konkrétních plánech na odkoupení se ale mluví spíše o tom, že si Apple teoreticky může tuto akvizici finančně dovolit.

Po odkoupení Pixaru se Steve Jobs stal největším podílníkem Disney, a ve společnosti také získal členství v představenstvu, kde setrval až do doby svého úmrtí. Iger se členem představenstva Applu stal v roce 2011.

Tim Cook

Dnes nejčtenější

.