Zavřít reklamu

Před pár dny jsme vás na našem webu informovali o přípravách prvního testovacího letu do vesmíru nového kosmického modulu Crew Dragon z dílny SpaceX. Ten je dle mnoha odborníků obrovským příslibem do budoucnosti, jelikož by mělo být díky němu poměrně jednoduché dopravit na ISS a potažmo i na jiné kosmické stanice vystavěné v budoucnu lidskou posádku. Vše ale bude samozřejmě záviset na tom, zda se modul v testech osvědčí. A právě odpověď na tuto otázku bychom mohli alespoň částečně dostat už za pár minut. Krátce po poledni našeho času se totiž modul připojí k ISS. 

Modul vynesla na nízkou oběžnou dráhu Muskova raketa Falcon 9 a to dnes ráno. Krátce po vynesení se začal Crew Dragon pomalu přibližovat k ISS, se kterou by se měl spojit zhruba 5 minut po dvanácté hodině. V 11:40 byl asi ještě 20 metrů od spojovacího místa. Přímý přenos můžete sledovat ve videu pod tímto odstavcem. 

Zatím bez lidí 

Jelikož se jedná o první testovací let do kosmu, na palubě modulu byste živou posádku hledali samozřejmě marně. Tu protentokrát v křesle pro pasažéry nahradila figurína se senzory, která má vědcům pomoci zodpovědět celou řadu otázek na to, zda bude podobné cestování pro člověka bezpečné a pohodlné.

Doufejme, že tedy půjde vše podle plánů a na dnešní den budeme za pár let vzpomínat jakožto na začátek jedné velké éry, která celé lidstvo posune o pořádný kus vpřed. Očekávání jsou totiž opravdu obrovská. 

SpaceX

Dnes nejčtenější

.