Zavřít reklamu

Pokud se v budoucnu ztratíte ve městě nebo zkrátka budete hledat památku, restauraci či nádraží, bude pro vás hledání takového cíle možná velkou zábavou. Apple totiž před pár dny získal patent pojednávající o zajímavé AR navigaci pro iOS zařízení a pro chytré jablečné brýle.

Patent se nazývá „Metoda reprezentující body zájmu v pohledu na skutečné prostředí skrze mobilní zařízení“. Podle popisu patentu by uživatel zachycoval prostředí skrze zařízení – v iPhonu pravděpodobně za pomoci zadní kamery. V brýlích pak patent hovoří o možném použití polopropustného displeje. Proces by byl velmi jednoduchý – stačilo by navolit cíl cesty a uživatel by byl přesně navigován skrze iPhone nebo chytré brýle. Díky ukazatelům cesty na „živé“ obrazovce by tak zabloudit bylo prakticky nemožné.

Portfolio nabízených funkcí by ale bylo mnohem košatější. Díky živému vstupu a sledování okolí by tato technologie mohla dotyčnému nabízet i různé zajímavosti nacházející se kolem. Pokud tedy uživatel půjde přes město do navolené restaurace, aplikace mu může na iPhonu či přímo v brýlích ukázat všemožné zajímavé objekty nacházející se poblíž. A to včetně popisu a vzdálenosti. Po klepnutí na tento objekt by pak mohla vyjet nabídka s podrobnějšími informacemi, jako je například doba otevření, vstupné či krátká ochutnávka historie. U brýlí by tento proces byl zřejmě vyřešen použitím gesta.

Patent dále počítá i s popisem mnohem menších objektů, než jsou městské lokace. V galerii si můžete prohlédnout koncept, který poukazuje na možné použití této funkce i na interiéry vozů či objektů. Jablečná AR navigace by tak mohla sloužit i k výuce, jelikož o každém objektu v automobilu nebo například v katedrále, by se uživatel jednoduše dozvěděl mnoho důležitých a zajímavých informací. Patent v neposlední řadě hovoří i o možnosti najít po domě své jablečné produkty. Funkce Najít iPhone by tak mohla být velice stylově nahrazena. Závěrem je nutné dodat, že se jedná pouze o patent, na kterém Apple nikdy nemusí začít pracovat. Nicméně si dovedeme představit, že by se i tímto směrem mohla budoucnost rozšířené reality ubírat.

AR-FB

Dnes nejčtenější

.