Zavřít reklamu

Soudní spory Applu, týkající se patentů a jejich údajného porušování, moc dobře známe. Za posledních několik let Apple figuruje v mnoha obrovských procesech, které se táhnou několik let. Většinou proti nim stojí korejský Samsung, nebo nějaký patentový troll z USA, jehož cílem je oškubat společnost o nějaké peníze. Nyní se ovšem objevily dva nové spory, ve kterých si na Apple vyšlápla Nokia a jak to zatím vypadá, má setsakramentský důvod k tomu, hnát Apple k soudu. Jedná se o několik minut starou informaci a je tedy nad slunce jasné, že se bude dále vyvíjet. 

Nokia na Apple podala žalobu jak v domácích Spojených státech, tak také v Německu. Základem pro tento nový soudní spor jsou akvizice dvou telefonních výrobců, kteří vlastnili velmi zásadní patenty. Jednalo se o NSN v roce 2013 a Alcatel-Lucent v letošním roce. S těmito akvizicemi Nokia dostala mimo jiné také veškeré patentové portfolio a duševní vlastnictví.

Podle informací z tiskového oddělení Nokie to vypadá, že se s Applem snažili několik let domluvit podmínky využívání technologií z jejich patentů. Jak se ovšem ukázalo, vyjednávání nikam nevedlo a zástupcům Nokie tak došla trpělivost. Další jednání se bude konat u soudu a zatím to vypadá, že se má Apple na co těšit. Cupertinský gigant by měl porušovat patenty v několika oborech. Celkem se má jednat o 32 patentů, které Apple využívá nelegálně. Týkají se například technologie displejů, softwaru, provedení antény, čipsetů a interního kódování videa. Reakce ze strany Applu se pravděpodobně dočkáme v nejbližších hodinách.

nokia

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.