Zavřít reklamu

Určitě si pamatujete na loňskou tragédii, která měla na svědomí smrt ženy v arizonském městě Tempe. Vozidlo Volvo XC90 s autonomním systémem testovaným Uberem tam zabilo důchodkyni přecházející přes silnici. Řidička Volva se v onen okamžik zrovna věnovala svému mobilnímu telefonu. Bylo celkem očekávané, že příbuzní zesnulé vznesou žalobu. Neočekávané ale bylo, že místo Uberu nebo řidičky budou žalovat město Tempe. Důvod? K nehodě prý dopomohl dlážděný středový pás.

Žalobu podává dcera zesnulé osoby spolu s manželem. Celkem požadují po městě Tempe odškodné ve výši 10 milionů dolarů. V žalobním návrhu uvádějí, že žena přecházela silnici na správném místě a že zde už dávno měl být přechod pro chodce. Město na nehodu už před časem zareagovalo, napadený středový pás byl nahrazen vegetací. Přibyly zde i dopravní značky, které by měly řidiče nabádat k větší opatrnosti.

Uber už má svědomí čisté

Uber se se zdrcenou rodinou vyrovnal mimosoudně pár dní po nehodě. Nebylo ale zveřejněno, jaké měla dohoda náležitosti. Podle právníků je šance na úspěch podané žaloby velice malá. Město prý není povinno upozorňovat přecházející chodce na možné nebezpečí. Opatrnost musí být především v jejich zájmů a nesmí přecházet silnici tam, kde to přechod pro chodce neumožňuje.

Záhy po nehodě se zjistilo, že senzory autonomního vozidla chodkyni, která byla celá v černé barvě, zaregistrovaly, avšak nikterak nereagovaly.  Vyšetřovatelé této nehody tehdy řekli, že kdyby řidička věnovala pozornost silničnímu provozu i při autonomním režimu, k tragické nehodě ve městě Tempem by dojít nemuselo.

Tyto snímky zachytila kamera uvnitř vozu: 

Uvidíme, jak se tedy celá zápletka nakonec vyřeší. Tak či tak je ale jasné, že život ženě peníze už nevrátí a ani její rodině bolest, kterou její ztrátou utrpěla, blízkého člověka nenahradí. Celkově je ale tato žaloba poměrně zajímavá a jen dokazuje, že v USA je možné pokusit se vysoudit peníze téměř z čehokoliv.

uber_tempe_2.png

Dnes nejčtenější

.