Zavřít reklamu

Krátce poté, co Apple loni provedl akvizici Shazamu, osvobodil aplikaci, sloužící k rozpoznání skladeb, od veškerých reklam. V návaznosti na tuto změnu Apple také z aplikace odstranil veškeré SDK třetích stran a to v naprosté tichosti.

Minulý týden Apple vydal drobnou aktualizaci Shazamu pro iOS. V příslušné zprávě o změnách, ke kterým v rámci aktualizace došlo, Apple zmiňuje „opravu chyb a vylepšení výkonu“. Web App Figures přišel nyní se zajímavým zjištěním, že spolu s aktualizací Apple také ze Shazamui odstranil veškeré SDK třetích stran, které aplikace používala. Jedná se o balíčky AdMob, Bolts, DoubleClick, Facebook Ads, Facebook Analytics, Facebook Login, Inmobi, IAS, Moat a Mopub. V Shazamu pro iOS je v současné chvíli přítomný akorát HockeyApp od Microsoftu. Shazam ve verzi pro Android obsahuje řadu SDK třetích stran, jako je Butter Knife, Crashlytics, Fabric, Google Maps, OTTO či Firebase.

SDK – Software Development Kit – je označení pro vývojářskou sadu nástrojů, sloužících nejenom k vývoji aplikací, frameworků či operačních systémů, ale také k analýze nejrůznějších druhů dat nebo monitoringu aktivity na webu. Odstranění SDK třetích stran ze Shazamu není u Applu až tak velkým překvapením – cupertinská firma se již v minulosti o těchto nástrojích vyjadřovala spíše negativně a zavrhovala je coby prostředky pro zbytečné sdílení uživatelských dat vývojářům. Zjednodušeně by se tak dalo říci, že Apple jejich odstraněním zlepšuje ochranu našeho soukromí při používání aplikace.

Uvidíme, jaké další updaty si Apple pro Shazam v budoucnu přichystá. Ničeho velkého kromě odstranění reklam jsme se od něj totiž od chvíle, kdy byl jeho nákup schválen, zatím nedočkali. To se ale samozřejmě může znenadání změnit. Jak je totiž u kalifornského giganta zvykem, chystanými vylepšeními se zásadně nechlubí – a to na všech frontách.

Headphones
Ufa, Russia – April 26, 2016: iPhone 5c Green with music service Shazam on the screen. iPhone 5 was created and developed by the Apple inc.

Dnes nejčtenější

.