Zavřít reklamu

Ta nejzvučnější jména, spojená s jablečnou společností, zná asi každý z nás. Slýcháme je ve spojitosti s tiskovými prohlášeními, novými produkty a službami, nebo v rámci Keynotes. Většina z nás také dobře zná tváře jejich nositelů. My se vám v našem novém seriálu pokusíme přiblížit i příběhy předních osobností Applu a ukázat je i z trochu netradiční stránky. V tomto díle vám představíme Jonathana Ive.

Příliš drahé toalety

Iveho kariéra odstartovala ve firmě Tangerine na londýnské Hoxton Square. Jeho úkolem bylo vytváření návrhů pro širokou škálu produktů od mikrovlnek přes zubní kartáčky až po toalety. Vedení firmy ale z jeho práce kupodivu nadšené nebylo. Iveho návrh toalety, bidetu a umyvadla pro firmu Ideal Standard, která byla klientem Tangerine, narazila na odmítnutí ze strany ředitele firmy. Tomu vadilo především to, že Ivem navržené produkty jsou příliš drahé a vypadají příliš moderně.

Cesta tam a zase zpátky

Jony Ive, jinak též Sir Jonathan Paul „Jony“ Ive, je neodmyslitelně spjatý s designem. Tento britský rodák vystudoval design na newcastleské University of Northumbria a jeho díla se dokonce dostala až do muzea designu. Po absolovování školy získal Ive zaměstnání u firmy Tangerine, v roce 1992. Chybělo ale málo, a Ive by do Applu vůbec nenastoupil – přesun z Londýna do Kalifornie v té době nejprve považoval za něco, co by pro jeho rodinu mohlo být velmi náročné. Robert Brunner, který v té době velel v Applu oddělení průmyslového designu, se Iveho pokoušel k práci u cupertinské společnosti přesvědčit od roku 1990.

Mezi první úkoly Jonyho Ive v divizi průmyslového designu u Applu patřila práce na jablečných PDA. Newton se ale nesetkal s kdovíjak velkým úspěchem, a to spolu s dalšími faktory vedlo k tomu, že Ive zcela vážně zvažoval svůj odchod z firmy. Jeho tehdejší šéf Jon Rubinstein ho ale přesvědčil o tom, že věci brzy naberou zcela jiný spád a Apple se může s Iveho pomocí zapsat do historie. Když se do Applu ve druhé polovině devadesátých let vrátil Steve Jobs, stal se Ive viceprezidentem průmyslového designu a velel týmu, odpovědnému za drtivou většinu nejvýznamnějších jablečných produktů – prvním z nich byl iMac, který se posléze stal obrovským hitem.

Počátkem nového tisíciletí se Ive dočkal své vlastní kanceláře, a stal se tak jediným designérem v Applu, kterému byl dopřán luxus vlastních pracovních prostor. Kancelář, do níž neměli přístup ani členové Iveho rodiny, byla přímo propojena zvláštní chodbou s pracovnou Steva Jobse, s nímž si Ive nebývale rozuměl.

V říjnu roku 2012 přibyla Ivemu další zodpovědnost – postavil se do vedení oddělení lidského rozhraní (HI – Human Interface), o rok později byl povýšen na pozici senior viceprezidenta designu společnosti. V souvisejícím tiskovém prohlášení Ive uvedl, že by si přál být vnímán spíše jako tvůrce produktů, než jako jejich návrhář. O dva roky později se Ive dočkal pracovního titulu „chief design officer“, čímž se zařadil mezi úzkou skupinu vedoucích pracovníků na této úrovni – v době jeho povýšení se jednalo o Tima Cooka a Lucu Maestriho.

Nedlouho poté ale Ive na svou designérskou pozici částečně rezignoval a intenzivně se zaměřil na práce, související s projektem vznikajícího Apple Parku. Na designérskou pozici se opět vrátil v prosinci roku 2017.

Ive je ale také zdatným „dabérem“ – jeho hlas jsme mohli slyšet v řadě propagačních a marketingových videích společnosti Apple. V některých videích účinkoval i osobně a do povědomí veřejnosti se zapsal kromě jiného i svým prakticky neměnným outfitem.

Inspirovaný a inspirující

Mezi směry, které ho v práci nejvíce ovlivnily, řadí Ive především německou školu Bauhaus a funkcionalistická a minimalistická kréda „forma následuje funkci“ či „méně je více“. Za svou práci a přínos pro design získal Jony Ive řadu ocenění. Ve Velké Británii byl jmenován Královským designérem pro průmysl, čestným členem Royal Academy of Engineering, získal také řád rytíře komandéra.

V anketě BBC z roku 2004 byl Ive autory vyhodnocen jako nejvlivnější osobnost britské kultury a jeho návrhy jsou považovány za klíčové pro úspěch společnosti Apple.

V květnu roku 2017 byl Ive pozván, aby se připojil k londýnské Royal College of Art jako kancléř. Tato pozice je mu vyhrazena až do května roku 2022.

Současnost

Iveho tým v současnosti sestává zhruba z patnácti pracovníků z Velké Británie, Spojených států, Japonska, Austrálie či Nového Zélandu. Jeho kancelář zůstává i nadále územím, kam má přístup jen hrstka vyvolených z nejvyššího vedení společnosti, a která je domovem pro veškeré koncepty, návrhy, prototypy a další díla, na kterých odpovědný tým pracuje.

Iveho základní roční plat činil v roce 2011 30 milionů dolarů s 25-milionovým bonusem v akciích. V dalších letech společnost přestala Iveho příjem zveřejňovat, jeho čisté jmění je odhadováno na 80 milionů liber.

Jony Ive

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.