Zavřít reklamu

Kdykoli se objeví nějaká kauza okolo odposlouchávání, sledování nebo přijde nějaký konspirátor s tím, že bych měl zahodit kreditní kartu, aby nikdo nevěděl, jakou značku vody piju, v podstatě se tomu směju. Stále si stojím za tím, že nejsem pro nikoho natolik významný, aby se mu vyplatilo mě sledovat a pokud mě někdo „sleduje“ kvůli tomu, aby mi mohl lépe servírovat reklamu, příliš mě tím neohrožuje. Ambice na to stát se prezidentem USA nebo Ruska příliš nemám, a tak se sledování nebojím. Kauza okolo problémů s FaceTime hovory je však mnohem nebezpečnější než cokoli, s čím se běžně setkáváme v případě konspirací o sledování.

Pokud vás někdo sleduje, většinou je to nějaká organizace, která na základě vašich dat dokáže ať již servírovat lepší reklamní obsah nebo dělat například nějaké analýzy. Pokud se nejedná o policii anebo nejste skutečně velmi důležitou osobou, vždy vám to v podstatě může být ve výsledku jedno. Nikdo totiž nesleduje nebo neposlouchá konkrétně vás, ale většinou pouze sbírá anonymní data, díky kterým vám sice nabídne na reklamním banneru značku vody, kterou si kupujete, ale neřeší, kdo vlastně jste. Je důležité, že ví, jakou pijete vodu, ne to, jak se jmenujete a kudy chodíte do práce.

Odposlechy v případě FaceTime se však tomuto klišé vymykají. Mohl vás totiž odposlouchat někdo, kdo vás skutečně zná a kdo skutečně věděl, kdo jste. Stalo se vám někdy, že jste omylem poslali zprávu o někom jiném tomu dotyčnému, koho jste pomlouvali? Pokud ano, tak jistě víte, jak nepříjemná je to situace. Nyní si mohl kdokoli z vašich známých, obchodních nebo životních partnerů vyslechnout, co si o něm doopravdy myslíte za jeho zády. To je navíc jen to nejmenší, co se mohlo stát. Není tak divu, že problém vzali lidé poměrně vážně a jsou na Apple naštvaní. Když navíc vyšlo najevo, že Apple o chybě věděl minimálně týden předtím, než ji oficiálně přiznal a zasáhl, není se co divit, že se to uživatelům příliš nelíbí.

Představení skupinových hovorů FaceTime proběhlo vloni v září na WWDC. Takto představení vypadalo:

To, že někdo udělá chybu, se zkrátka stává a bohužel i raketoplán za miliardy dolarů se rozpadl 67 vteřin po startu a na jeho palubě zemřeli lidé. Dělat chyby je lidské a věřím, že většina uživatelů by tento fakt Applu odpustila, sice s posměšky a nadávkami, ale odpustila. Pokud však společnost jako je Apple zaměstnává nejlepší mozky na této planetě a nedokáže zavčasu zareagovat na zjištění 14letého kluka, je něco špatně. Apple měl dle mého osobního názoru servery FaceTime vypnout ihned po zjištění problému. To však Apple neudělal a trvalo dlouhý týden, než vůbec zareagoval.

Na druhou stranu je potřeba se mírně pousmát nad tím, jakou kauzu dělala ještě uplynulý týden média okolo tohoto problému s tím, že Apple ještě pořád nevydal bezpečnostní aktualizaci. Ta přitom již řešila pouze to, aby mohla společnost opět zprovoznit svou službu. V době, kdy totiž většina médií rozhořčeně informovala o chybějící aktualizaci, již problém nastat nemohl, protože byly servery pro skupinové hovory vypnuté. Zvláštní, že o tom, když Apple aktualizaci nakonec vydal, již neinformoval téměř nikdo.

Rád bych tedy celým tímto textem řekl, že v této kauze asi skutečně není potřeba být na straně Applu. Ten totiž dle mého názoru skutečně pochybil tím, že nereagoval okamžitě. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že odposlouchávání bylo znemožněno okamžitě při vypnutí serverů pro skupinové hovory a aktualizace pak již jen umožnila jejich opětovné zapnutí.

facetime-zjednodusuje-komunikaci-postizenym-lidem

Dnes nejčtenější

.