Zavřít reklamu

Ta nejzvučnější jména, spojená s jablečnou společností, zná asi každý z nás. Slýcháme je ve spojitosti s tiskovými prohlášeními, novými produkty a službami, nebo v rámci Keynotes. Většina z nás také dobře zná tváře jejich nositelů. My se vám v našem novém seriálu pokusíme přiblížit i příběhy předních osobností Applu a ukázat je i z trochu netradiční stránky. Ve druhém díle vám představíme Eddyho Cuea.

Basketballový fanda, který usadil Rihannu

Eddy Cue – celým jménem Eduardo H. Cue – se narodil 23. října roku 1964 kubánské matce a španělskému otci. Studoval na Dukeově univerzitě, kterou zakončil s bakalářským diplomem z výpočetní techniky a ekonomiky. Studovali zde i jeho dva synové, Adam a Spencer. Dukeově univerzitě zůstává Cue věrný i dodnes – podporuje místní basketballový tým a vyvíjí aktivity ve směru podporování žen ve studiu výpočetní techniky a elektrotechniky.

Cue je rovněž dlouholetým příznivcem týmu Golden State Warriors. Když se v roce 2017 hrálo finále NBA, byl Cue spatřen, jak se gesty snaží usadit zpěvačku Rihannu, která neudržela na uzdě své emoce vůči hráčovi LeBronu Jamesovi.

https://twitter.com/BaerFace/status/870641671251349505

On sám to druhý den ve svém tweetu popřel, twitterová komunita se ale netvářila, že by mu byla ochotná uvěřit.

U zrodu klíčových událostí

Do společnosti Apple nastoupil Cue v roce 1989 a své první roky zde strávil na pozici manažera pro softwarové inženýrství, byl také členem týmu zákaznické podpory. O devět let později byl pověřen vytvořením online obchodu Applu, v roce 2003 se podílel na vzniku iTunes Store a v roce 2008 spolupracoval na vybudování App Storu.

Eddy Cue sehrál klíčovou roli při vývoji balíčku iLife suite – konkrétně se podílel na iBooks (dnes Books/Knihy) – a reklamní služby iAd. Mimo jiné se mu také podařilo přesvědčit vedení Applu k tomu, aby společnost začala spolupracovat s Akamai Technologies na nových streamovacích službách pro svůj přehrávač QuickTime.

Na starost měl také vývoj hlasové asistentky Siri, než tato oblast začala spadat pod kompetenci Craiga Federighiho.

Záchranář Cue

Eddy Cue rovněž proslul jako člověk, který od Applu odvrátil průšvih s názvem MobileMe a nasměroval firmu k platformě iCloud. MobileMe byla platforma, kterou Apple spustil spolu s vydáním iPhonu 3G, softwaru iPhone 2.0 a App Storu. Jednalo se o snahu Steva Jobse zpřístupnit cloudové služby majitelům iPhonů a iPodů. Služba MobileMe umožňovala uživatelům ukládat adresáře, dokumenty, kalendáře, fotografie, e-maily a videa na dálku a synchronizovat je s ostatními Apple zařízeními, a to za roční poplatek ve výši 99 dolarů.

Služba se ale nakonec ukázala jako selhání. Uživatelé si stěžovali na její přerušování nebo na to, že se jim odečetly peníze z účtu již při registraci k bezplatné zkušební lhůtě. Kontrolu nad týmem, odpovědným za provoz MobileMe, posléze přebral Eddy Cue, který se postaral o její postupný – a velmi úspěšný – přerod v iCloud.

Cue byl taky jedním těch, kteří kdysi Steva Jobse přesvědčovali o tom, že vytvořit menší verzi iPadu je vlastně skvělý nápad. Steve Jobs byl původně proti, na koncept ale posléze přistoupil Tim Cook.

Pracovitý spáč

S Eddym Cuem se také pojí relativně nedávný úsměvný „skandál“, týkající se jeho častého usínání na poradách. Zasvěcené zdroje konkrétně uvedly, že Cue příležitostně „ztichne, zavře oči a zvrátí hlavu dozadu“, objevily se dokonce i zmínky o chrápání. Současní i bývalí Cueovi spolupracovníci se nicméně na portálu The Information shodli, že Eddy není v žádném případě líný, ale spíše nadmíru vytížený. Kvůli tomu prý ale občas nezvládá uřídit konflikty a občas si v některých důležitých momentech nedovede poradit. Přestože že je obvykle pokládán za schopného a diplomatického vyjednávače, nezúčastnil se například významných a intenzivních vyjednávání, spojeních s akvizicí společnosti Beats v roce 2014. Po většinu času ale Cue funguje jako spolehlivý pracovník, který se významně podílí na růstu zisku společnosti.

Současnost

Eddy Cue působí v Applu v současné chvíli na pozici viceprezidenta pro internetový software a služby. Kromě iCloudu nesl zodpovědnost za mapy nebo za výpadky iMessage. Sehrál také klíčovou roli v úsilí Applu o vytvoření vlastní platformy pro streamování původního video obsahu, kterou by jablečná společnost měla konkurovat velikánům, jako je HBO, Netflix či Amazon.

Cueův základní roční plat za fiskální rok 2016 činil 1 milion dolarů, další 1 790 000 tvořily bonusy a 20 000 083 akcie. Eddy Cue je vášnivým posluchačem rockové muziky, mezi jeho nejoblíbenější interprety patří zpěvák Bruce Springsteen.

eddy cue 3

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.