Zavřít reklamu

Apple patří bezesporu mezi ty nejbohatší společnosti na světě, proto si také nemusí nijak lámat hlavu s výší nájmu za prostory, v nichž provozuje své značkové prodejny. Zkusíte si tipnout, na kolik firmu Apple vyjde pronájem prostor pro jednu z jeho chicagských prodejen?

Vlajková loď mezi prodejnami Applu v chicagském Magnificent Mile na Michigan Avenue vypadá opravdu úchvatně. Přes prosklené stěny obchodu je vidět panorama města a řeku, prodejna samotná je propracovaná do nejmenšího detailu. Budovu prodejny korunuje minimalistická střecha, jasně inspirovaná MacBookem. Celá tato nádhera vyjde společnost Apple na 2,5 milionu dolarů ročně, přičemž se tato částka každých pět let zvyšuje o 10 %. Apple navíc vynaložil dalších 80 milionů dolarů na samotnou výstavbu prodejny.

Údaj o ročním nájmu je součástí marketingového dokumentu, který byl vydán pro účely pronájmu pozemku. Jeho vlastníkem je chicagská investiční společnost Walton Street Capital, která ho získala před 18 měsíci za 360 milionů dolarů spolu se sousedící 35-patrovou kancelářskou budovou na 401. Michigan Avenue. Apple Store byl ze zbytku původní dohody vyloučen a byl prodán samostatně atlantské společnosti Invesco zhruba za 79 milionů dolarů. Prodejnu má firma Apple v pronájmu na dobu 15 let, součástí pozemku je i prostor na nábřeží, který má pro změnu pronajatý lodní společnost Chicago River a Lake Michigan.

Apple provozuje po celém světě více než pět stovek svých značkových prodejen, z nichž většina se nachází na skutečně lukrativních místech a v reprezentativních prostorách. Není tedy těžké odhadnout, že i v jiných lokalitách budou nájmy za pronajaté prostory patřičně vysoké.

Apple Chicago fb Apple.com

Dnes nejčtenější

.