Zavřít reklamu

Na Apple se valí žaloby takřka každý den, přičemž některé jsou oprávněné, jiné ale naopak bizarní. Do druhé skupiny se dá zařadit i ta, kterou před pár dny vybojoval kalifornský gigant ve svůj prospěch.

V roce 2014 došlo ke strašlivé nehodě, kterou zapříčinil muž telefonující přes FaceTime na svém iPhonu 6 Plus za jízdy. Kvůli tomu se nevěnoval dostatečně řízení a nevyhnul se tak autonehodě, během které narazil do zadní části jiného vozu. Střed si bohužel vyžádal život pětileté dívenky, jejíž otec se celkem nečekaně rozhodl v roce 2017 zažalovat Apple, protože podle něj nevaroval v é době uživatele před rizikem používání funkce FaceTime během řízení.

V žalobním návrhu stálo, že Apple v době autonehody již vlastnil patent na technologii, která by zabránila používání FaceTime během řízení vozu. Ovšem tuto technologii neimplementovala do iPhonů. Žalobce požadoval od Applu náhradu škody za „selhání a neimplementování technologie. kterou má patentovanou od roku 2008“. Soud pochopitelně zachoval chladnou hlavu a rozhodl, že Apple není za nehodu odpovědný a vyslovil, že primární povinnosti řidiče je soustředit se na jízdu samotnou. Zároveň by bylo třeba prokázat, že právě používání iPhonu bylo příčinou nehody. Muž, který nehodu zapříčinil, byl obviněn z usmrcení z nedbalosti a v krajním případě mu hrozí odnětí svobody až na 20 let. Kvůli mnoha průtahům se bude soud konat až v červnu 2019.

V těchto vozidlech Apple testuje autonomní systém:

Ačkoli Apple nebyl za nehodu nikterak zodpovědný, implementoval už minulý rok do iOS 11 velmi užitečnou funkci Nerušit při jízdě, která během jízdy automobilem blokuje veškeré příchozí hovory, zprávy a jiné notifikace. Návod na její správné nastavení naleznete v jednom z našich minulých článků.

facetime-fb

Dnes nejčtenější

.