Zavřít reklamu

Že Apple na zdraví svých zákazníků myslí není žádným tajemstvím. Skvělým důkazem je i prosincová aktualizace watchOS 5.1.2, která konečně přinesla do Apple Watch Series 4, alespoň do těch zakoupených v USA,  dlouho očekávanou funkci EKG. Spuštění této novinky je ale pravděpodobně jen začátek něčeho mnohem většího. Kalifornský gigant totiž podle dostupných informací k dnešnímu dni zaměstnává na 50 lékařů, kteří mu pomáhají na projektech v oblasti zdraví, fitness a celkově zdravého životního stylu. Zajímavé je i to, že s jejich intenzivním náborem začal „až“ v roce 2015 po představení prvních Apple Watch. Všichni „jableční“ doktoři jsou pak naprostými špičkami ve svém oboru.

Informace o velkém zastoupení skvělých lékařů přinesl jako první portál CNBC, kterému se jich podařilo mnoho vypátrat například přes profily na Linkedin, kde bez problému sdílí, že jsou externími zaměstnanci Applu. Jiní to však podle CNBC striktně tají. „Spousta lékařů vůbec nezveřejnilo, že mají u Applu nějakou roli. Jedním z příkladů je Rajiv Kumar, pediatr ze standfordké nemocnice, který u Applu několik let pracoval. CNBC dokázala lokalizovat až 20 lékařů prostřednictvím Linkedin. Podle našich zdrojů může ale pro Apple pracovat až 50 lékařů,“ chlubí se zpravodajci.

Nejen nové projekty, ale i útlum kritiky

Desítky špičkových lékařů údajně nepomáhají Applu jen s chystanými projekty, ale i s překonáváním kritiky od lékařské obce, která jej za spuštění nových technologií a služeb čas od času kritizuje. Ostatně, i po představení EKG se z řad lékařů ozývaly hlasy, které novinku odsuzovaly k záhubě a absolutně jí nevěřily. Právě ty by ale mohla účast lékařských špiček na jablečných projektech v budoucnu umlčet.

EKG v nových Apple Watch je sice revoluční, i za něj to však od mnohých lékařů Apple pěkně schytal: 

Spolupráce Applu se špičkami lékařství může možná na některé působit zvláštně, kvůli čemuž mohou nabýt přesvědčení, že je tato spolupráce jen jakousi zástěrkou, která má umlčet právě kritiky. To ale není podle zkoumání CNBC v žádném případě pravda. Mnozí z doktorů jsou v pravidelném kontaktu s vedoucími pracovníky společnosti Apple: „Sumbul Desai, lékař najatý ze standfordké nemocnice, je špičkou v lékařské komunitě. Dle několika zdrojů úzce spolupracuje s výkonným ředitelem společnosti Jeffem Williamsem. Bad Tribble, další lékař, je víceprezidentem softwaru Applu a byl rovněž členem původního týmu Macintosh. Mezi další zvučná jména řadíme rodinnou lékařku Mike Evansovou nebo Michael O’Reilly, anesteziolog, který u Applu působil 6 let,“ zjistil portál.

Díky neustále se narůstajícímu počtu odborných lékařských pracovníků se tak zřejmě můžeme dočkat v budoucnu více zdravotnických funkcí v Apple zařízeních. V posledních letech se poměrně čile spekuluje například nad příchodem neinvazivního měření cukru v krvi, které by mohly senzory na hodinkách též zvládat. Pár prototypů už by měl Apple dokonce i testovat. Kdy a zda vůbec se však příchodu této novinky dočkáme je ve hvězdách.

Apple Park

Dnes nejčtenější

.