Zavřít reklamu

Výzkumníci z atlantské univerzity vyvinuli mobilní aplikaci, která zvládne testovat anémii za pomoci pouhé fotografie nehtů. Anémie, neboli chudokrevnost, je nejčastějším onemocněním krve, které postihuje až 2 miliardy lidí. Je způsobena nedostatkem červených krvinek nebo hemoglobinu. Pacientům, kteří dříve kvůli vyšetření museli na krevní odběry, brzy postačí pouze pořídit fotografii a aplikace analyzuje barvy a metadata nehtů.

Takto aplikace pracuje:

anemie

Původně jsme se zaměřili na anémii, krevní stav charakterizovaný nízkou hladinou hemoglobinu v krvi. Tím je postiženo až 2 miliardy lidí. Naše aplikace odhaduje hladinu hemoglobinu analýzou barev a metadat snímků a zjišťuje případnou anémii (hladiny hemoglobinu <12,5 g dL-1) s přesností ± 2,4 g dL-1 a citlivostí 97%. Aplikaci jsme testovali během čtyřdenní studie, která zahrnovala 337 osob. Vědci uvádějí, že aplikace překonala lékaře, kteří hodnotili hladinu hemoglobinu na základě fyzického vyšetření. Nejspolehlivější je samozřejmě krevní test, ovšem naše aplikace je stejně dobrá, ne-li dokonce lepší, než řada diagnostických nástrojů na dnešním trhu schválených FDA (Food and Drug Administration).“

Aplikace by měla být v budoucnu dostupná i na vašem iPhonu: 

Je třeba říct, že se prozatím jedná pouze o studii a aplikace není v současné době dostupná veřejnosti. Video, které je umístěno pod tímto odstavcem, ovšem vypadá velice slibně. Apple se zajímá o zdraví svých uživatelů, o čemž svědčí i přítomnost EKG v nových hodinkách Apple Watch Series 4. Je tedy možné, že se technologie na měření hemoglobinu v krvi časem objeví v iPhonu jako jedna z nativních funkcí.

anemie-fb

Dnes nejčtenější

.