Zavřít reklamu

Je tomu více než týden, co Apple představil nové Apple Watch Series 4. Hodinky se dočkaly značné změny designu, největším krokem kupředu je ale novinka ve formě EKG, která posune sledování vašich životní funkcí skrze Apple Watch na zcela novou úroveň. EKG však bude bohužel dostupné zatím v USA, kde prošlo dlouhým schvalovacím procesem u Úřadu pro potraviny a léčiva. Právě schvalování přineslo Applu spoustu probdělých nocí.

Podle dostupných informací trval schvalovací proces tak dlouho, že byl Apple už téměř smířen s tím, že hodinky představí bez EKG. Jeden ze zaměstnanců společnosti Apple tvrdil, že patřičná povolení došla společnosti 11. září, tedy den před Keynote. Představení hodinek bez EKG tak bylo skutečně velmi blízko.

Bude EKG spolehlivé?

Právě novinka ve formě EKG je ale pro mnohé odborníky trnem v oku. Někteří akademici si totiž lámou hlavu, zda vůbec takové povolení měl Apple dostat. Venkatesh Murthy, kardiolog z michiganské univerzity, zpochybnil tvrzení Applu, že hodinky zvládnou odhalit s 98% přesností fibrilaci síní, která je nejčastějším druhem srdeční arytmie. Apple totiž ohledně svého tvrzení o přesnosti neposkytl žádná data, z čehož Murthy usuzuje, že Apple nedokázal otestovat tolik lidí, aby si mohl být tímhle číslem tak jist.

,,Velkým problémem je, že v počet lidí s fibrilací síní je stokrát větší, než cílový trh Applu, tedy testování nemohlo být důkladné. Uspokojivý není ani fakt, že nám stále chybí většina informací, které by nám nějak nastínily, jak byl tenhle „experiment“ Applu s EKG vlastně proveden.“ řekl uznávaný kardiolog.

Takhle před týdnem probíhalo představováni Apple Watch Series 4:

Murthy byl také překvapen vystoupením Ivora Benjamina, prezidenta Americké kardiologické asociace, na jevišti Divadla Steva Jobse. Svým vystoupením totiž tuhle novinku podpořil. Murthyho by zajímalo, zda asociace měla patřičnou příležitost prostudovat data a technologii pořádně zhodnotit.

Zda jsou Murthyho obavy na místě se ukáže v následujících měsících. Apple Watch Series 4 totiž dorazí k prvním majitelům už zítra a ti na nich EKG rozhodně testovat budou. Snad se tedy Applu skutečně povedlo tak, jak sám tvrdí.

Apple-Watch-Sereis-ECG-monitor

Dnes nejčtenější

.