Zavřít reklamu

Při představení nejnovější generace Apple Watch byl spolu s produktem oznámen i jeho korunní klenot. Tím není semozřejmě nic jiného, než vestavěný EKG senzor, který disponuje potenciálem zachraňovat lidské životy. Ačkoliv se tato vychytávka do našich končin prozatím nedostala, včerejším dnem byla zpřístupněna pro obyvatele Spojených států, a to prostřednictvím aktualizace watchOS 5.1.2. Redaktoři z magazínu MacRumors nezaháleli a ihned poskytli přehled o tom, co vše nám tato nová funkce ukáže a jak můžeme její data jednoduše exportovat.

EKG senzor je určen pro měření elektrické aktivity našeho srdce, díky čemuž může posléze vyhodnotit jeho stav. Pokud tluče v pravidelném rytmu, nic nám nehrozí, avšak pokud se začnou vyskytovat abnormální odchylky, mohlo by to poukazovat na nejrůznější srdeční onemocnění. Čtvrtá generace chytrých hodinek Apple Watch dokáže uživateli poskytnout graf s jednou křivkou, která samozřejmě nebude stoprocentně přesná. Pokud totiž přímo navštívíme kardiologa, jeho test se skládá hned z několika křivek, které pochopitelně poskytnou přesnější informace. Přesně proto je nutno si uvědomit, že nám Apple nedává určitou „zdravotní zbraň“, na kterou se musíme vždy spoléhat, ale pouze nástroj, který nás dokáže obdarovat velmi cennými informacemi. Například pokud jste doteď neměli žádný problém s vaším srdcem a Apple Watch 4 vás na určité problémy opakovaně upozorňují, měli byste zvážit vyhledání odborného lékaře.

Jak probíhá proces měření naleznete v galerii níže:

Abychom započali celý proces měření, stačí otevřít nativní aplikaci EKG na našich hodinkách a následovat instrukce na displeji. To znamená přiložit prst na korunku Digital Crown a počkat, než zobrazený odpočet dojde k nule. Měření zabere 30 sekund a posléze nám zobrazí naši diagnostiku. Pokud se v měření budou nacházet abnormální hodnoty, hodinky nám doporučí návštěvu kardiologa, aby provedl podrobnější testování. Všechny výsledky jsou ihned uloženy do aplikace Zdraví, kde mohou být jednoduše exportovány do formátu PDF a sdíleny s našim lékařem.

Ačkoliv je tato funkce striktně limitovaná pouze pro čtvrtou generaci Apple Watch, jablečná společnost přidala do včerejšího updatu vychytávku, která pomůže i vlastníkům starších modelů. Uživatelé starších generací totiž dostanou upozornění v případě, že jejich srdeční tep není zcela v pořádku, a to vše díky starému dobrému senzoru pro měření tepu, který nově disponuje novými notifikacemi.

apple-watch-ekg-senzor

Dnes nejčtenější

.