Zavřít reklamu

Moderná letecká doprava je považovaná za najrýchlejšiu možnosť presunu medzi určitými bodmi. Podľa popredných technologických gigantov a inovátorov by sa však táto skutočnosť mohla posunúť na ešte vyššiu úroveň. Ako sme sa už dozvedeli pri testoch projektu Concorde, nadzvukové supersonické lietadlá je možné vyrobiť oveľa efektívnejšie ako predtým, s čím však ide ruka v ruke aj poriadna dávka kompromisov. Jedným z týchto kompromisov je zvuk, ktorý dosahuje pri letoch enormný problém. Pri prelete supersonického vzdušného plavidla vytvorí stíhačka obrovskú vlnu, pod ktorou sa doslova otriasa zem. NASA však pracuje na projekte, ktorý by s touto skutočnosťou mal raz a navždy skoncovať.

NASA tvrdí, že vynašla technológiu, ktorá umožní vytváranie „tichého sonického tresku“, čo povedie k prelomeniu zvukovej baréry bez vyvolania zbytočných otrasov a chvenia. Ako testovaciu plochu pre skúšky tohoto fenomeénu poslúži tréningové územie v americkom štáte Texas. Testovacie lety budú uskutočnené v priebehu tohoto týždňa.NASA však momentálne nie je pripravená na testovanie skutočného „sonického boomu“, takže bude zatiaľ využívať umelé vytvorenie zvukovej bariéry. To bude uskutočnené prostredníctvom výskumného lietadla F / A-18, ktoré sa znesie z veľkej výšky k zemi, čím vytvorí pomerne tichý tresk. Tento experiment v podobe unikátneho manévru bude demonštrovať reakciu pozemných senzorov na vytvorený tresk. Test teda poslúži ako vzorka k nájdeniu akceptovateľného úhrnu zvuku, ktorý bude následne vykázaný ako prípustný pre ľudí v jeho blízkosti.

Obyvatelia texaského mesta Galveston, v blízkosti ktorého toto testovanie prebehne, budú následne opisovať svoju reakciu na hluk a potenciálne otrasy, ktoré vzniknú ako reakcia na spomínaný manéver. Na základe určitého „dotazníka“ NASA vyvodí dôsledky spojené s redukciou hluku. Neskôr nastane fáza skutočného testovania technológie supersonického tresku, čo NASA porovná s údajmi z predchádzajúcej skúšky. Tieto testy sú predbežne naplánované na rok 2022, preto si na vyvodenie výsledkov budeme musieť počkať. Ak sa vedcom podarí nájsť tú správnu technológiu, ktorú bude následne možné využiť v reálnej praxi, možno sa už čoskoro dočkáme jej implementácie v civilných letoch.

NASA

Dnes nejčtenější

.