Zavřít reklamu

NASA spustila novou aplikaci, díky níž bude snazší než kdy dříve spatřit Mezinárodní vesmírnou stanici na noční obloze. Agentura již dlouho provozuje webovou stránku Spot the Station, nová aplikace pro iPhone i telefony s operačním systémem Android však přináší funkce rozšířené reality a praktické rozhraní, díky němuž se o orbitální laboratoři dozvíte více.

Mezinárodní vesmírná stanice je nejlépe viditelná brzy ráno nebo večer v době před samotným východem Slunce nebo při jeho západu, kdy jeho světlo na ISS stále dopadá a od stanice se odráží. Aplikace poskytuje informace a nástroje ke zjištění, kdy bude stanice nad vaší polohou v optimální dobu, aby byla nejlépe viditelná, sděluje, jak dlouho ji bude možné na obloze spatřit i jak vysoko a jakým směrem se bude pohybovat.

K pohledu na ISS Robyn Gatensová, ředitelka Mezinárodní vesmírné stanice v ústředí NASA ve Washingtonu řekla: „I po 23 letech nepřetržité lidské přítomnosti na palubě Mezinárodní vesmírné stanice je neuvěřitelně vzrušující ji vidět, když se podíváte nahoru v ten správný okamžik. Orbitální laboratoř, která lidstvu stále poskytuje množství jedinečných a hmatatelných výhod, opravdu není tak vzdálená a nedosažitelná.“

Hlavní stránka aplikace nabízí odpočítávání do dalšího možného pozorování a také glóbus se zobrazením aktuální polohy ISS. Ten je pod volbou nabídky aplikace „Tracker“ k dispozici přes celý prostor displeje s možností přiblížení. Lze také zapnout upozornění, abyste průlet nezmeškali.

Druhá ikona v pořadí s názvem „AR View“ v sobě skrývá pravděpodobně nejzajímavější funkci aplikace, neboť využívá rozšířenou realitu, jež vám pomůže stanici na obloze najít. Za zmínku stojí i skutečnost, že Spot the Station od NASA je zcela zdarma a bez reklam.

Pod ikonou „Resources“ se pak nachází množství článků zabývajících se nejnovějšími událostmi, probíhajícími projekty ISS i činností posádky na vesmírné stanici společně s některými základními fakty o jejím fungování i historii.

Spot the Station ke stažení na App Store

Dnes nejčtenější

.