Zavřít reklamu

Když se vyřkne „soukromá vesmírná společnost“, pravděpodobně se vám jako první vybaví SpaceX Elona Muska, o které lze v dnešní době slyšet takřka všude. Další takovou společností je ale například Axiom Space, která je rovněž v tomto odvětví velice ambiciózní. Společnost o sobě dala po dlouhé době pořádně slyšet, jelikož představila posádku, která by se měla v lednu příštího roku podívat na palubu.

Má se jednat o let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s tím, že na cestu bude využita kosmická loď Crew Dragon od SpaceX, která je přeci jen o kus dál. A sestava posádky? Eytan Stibbe, jenž byl izraelským stíhačem, Michael López-Alegría, bývalý astronaut a současný viceprezident Axiom Space, Larry Connor, americký realitní magnát, a Mark Pathy, jenž je kanadským investorem a filantropem. Na posádce rozhodně nenajdete žádné „mladé pušky“. Eytan Stibbe má 63 let a Larry Connor dokonce 71. Jelikož má druhý jmenovaný i relativně bohatou leteckou zkušenost, měl by se zhostit úlohy pilota. López-Alegría pak bude velitel posádky, která se nazývá Ax-1.

Pokud jde o společnost Axiom Space, ambicemi připomíná SpaceX a nutno zřejmě říct, že v tomto oboru to jinak nejde. Jejím cílem je vybudovat v budoucnu vlastní vesmírnou stanici, což má být spíše hotel pro zámožné vesmírné výletníky. Axiom Space se rovněž bude podílet na cestě Toma Cruisa, který má na ISS natáčet celovečerní film.

Dnes nejčtenější

.