Zavřít reklamu

Nejočekávanějším produktem zítřka je bezpochyby iPad Pro, který by se měl dočkat velkého upgradu jak po stránce designu, tak i po stránce výkonu. V minulých měsících jsme se mohli o tomto produktu dozvědět díky spoustě úniků spoustu informací, ze kterých jsme si mohli vytvořit poměrně přesný obrázek o tom, co vlastně čekat. Přinášíme proto shrnutí všeho, co se dle redakce Letem světem Applu u nového iPadu Pro objeví a stojí alespoň trochu za zmínku.

Design

Největší změnou bude bezesporu design. Apple totiž po dlouhých letech upustí od zaběhlé klasiky s Home Buttonem a širokými rámečky na horní a spodní straně iPadu a vsadí na zcela nový design. Ten se bude částečně inspirovat u iPhonů. Záměrně však říkám částečně. Výřez v displeji, který je i rok po jeho představení mnohými kritizován, byste totiž hledali u iPadů marně. Co naopak u tabletů naleznete jsou zaoblené rohy, které ale naštěstí působí na pohled příjemně a zvykání si na ně není nikterak bolestivé. 

Pokud doufáte, že iPady Pro dorazí se skleněnými zády a ocelovým rámečkem, musíme vás zklamat. Použití těchto materiálů je totiž skutečně velmi nepravděpodobné, jelikož by výrazně zvýšily cenu a změnily vlastnosti produktů. Počítejte tedy spíš s klasickým hliníkem se zaoblenými rohy. 

Face ID

Že je na odemykání skrz obličej spoleh již zákaznici díky iPhonům vědí. Proč tedy nenasadit stejný systém zabezpečení i na jablečné tablety? I díky Face ID se navíc mohl Apple konečně odhodlat výrazně zúžit rámečky a odstranit Home Button, který mají sice stále rádi, na druhou stranu jej ale musíme pomalu označit za přežitek. 

U Face ID na iPadu Pro očekáváme rozhodně podporu odemykání jak v režimu tabletu na výšku, tak i na šířku. Zatímco u iPhonů je totiž odemykání na šířku zbytečným luxusem, u iPadů je situace kvůli jejich využitelnosti zcela jiná a bylo by skutečně velmi nepříjemné tablet kvůli autentizaci skrze Face ID otáčet z polohy na šířku na výšku. Řádky z bety systému iOS 12.1 ale naštěstí příchod této novinky potvrdily. 

Velikosti

Dá se očekávat, že iPady Pro dorazí opět ve dvou velikostních variantách, přičemž jedna bude zhruba odpovídat nynějšímu 10,5” modelu a druhá pak 12,9” modelu. Otázkou však je, zda se Apple rozhodl zúžením rámečků zvětšit velikost displeje nebo naopak zmenšit celkovou velikost tabletů. Podle úniků schémat to však vypadá spíše na druhou variantu – tedy zmenšení těla, čímž by se staly iPady kompaktnějšími. Velmi zajímavá ale bude i “tloušťka”, se kterou Apple též podle schémat zahýbal. Nový tablety by se tak mohly stát “nejhubenějšími” zařízeními tohoto typu v nabídce Applu, ne-li na trhu. 

Co se pak týče váhy tabletů, u té se žádný velký výkyv oproti stávající generaci očekávat nedá. Materiál, ze kterého budou iPady vyrobeny, totiž bude s největší pravděpodobností takřka totožný s tím, který Apple využívá nyní. Pokud se tedy váha změní, bude se pravděpodobně jednat jen o jednotky gramů. 

Ovládání

Se změnou designu a dalších několika věcí jde ruku v ruce i změna ovládání. To by mělo být na chlup stejné jako na bezrámečkových iPhonech, tedy bude založeno na gestech. Ty budou ale pravděpodobně díky většímu displeji u iPadu Pro ještě propracovanější a rozmanitější.

USB-C

Přestože máme Lightning port v naší redakci velmi rádi, je i dle našeho názoru velmi pravděpodobné, že se s ním nyní rozloučíme. USB-C totiž zkrátka nabízí větší možností a podpora 4K displejů by iPadům rozhodně slušela – tím spíš, když s nimi bude Apple cílit na profesionální uživatele, kteří potřebují ke své práci špičkové pracovní prostředí. Díky USB-C by se navíc mohly otevřít zcela nové možnosti pro příslušenství třetích stran. 

Nový konektor pro příslušenství 

Kromě USB-C budeme příslušenství podle uniklých schémat připojovat i přes zcela nový konektor umístěný na zádech. Tomu bude muset Apple a potažmo i ostatní výrobci přizpůsobit své příslušenství. Co vše ale tento konektor nabídne v tuto chvíli netušíme. Jelikož však vypadal minimálně na schématech poměrně robustně, mohli bychom se u něj dočkat zajímavých věcí.

Skvělý výkon

Není pochyb o tom, že budou nové iPady Pro po stránce výkonu opravdové bestie. Apple do nich totiž velmi pravděpodobně vloží upravenou verzi čipsetu A12 Bionic, kterou použil i u letošních iPhonů. Ta by měla přinést především vylepšenou grafickou složku, která by mohla být právě pro kreativce využívající tento produkt klíčová.

Druhá generace Apple Pencil 

Po boku iPadu Pro se velmi pravděpodobně objeví i druhá generace Apple Pencil, která by měla nabízet daleko lepší možnosti pro tvůrčí činnost. U nové tužky se očekává párování podobné tomu, které Apple používá například u AirPods, dlouhá výdrž baterie a podpora několika nových funkcí. Celkově je ale o Apple Pencil 2 v tuto chvíli velmi málo informací, takže se do předpovědí raději pouštět nebudeme.

iPad-final-fb

Dnes nejčtenější

.