Zavřít reklamu

Začiatkom tohoto mesiaca sme sa dočkali vyhlásenia zo strany spoločnosti Facebook, v ktorom oznámili nové smart kamerové zariadenie s názvom Portal. Ten by mal predstavovať priamu konkurenciu namierenú proti firme Amazon a jej systému Echo Show. Ambície Facebooku však podľa všetkého siahajú ďaleko za predstavený hardware. Spoločnosť preto chystá vývoj zariadenia, pomocou ktorého budeme môcť uskutočniť videorozhovory na veľkej obrazovke a zdieľať obsah prostredníctvom Facebook Watch. Kódové pracovné označenie pre toto zariadenie nesie názov Ripley a ak by sa s ním Facebooku podarilo prísť na trh v dohľadnej dobe, pre firmy ako Amazon, Apple, Google alebo Roku by podľa vyjadrení predstavoval úctyhodnú konkurenciu.

Jednalo by sa o zariadenie orientované do sféry dostupných set-top boxov, čo by s pridaním kamery premenilo váš televízor na obrovský „Facebook Portal“. V každom prípade je tento krok zrejme len ďalším výstrelom do prázdna, ktorých bolo v podaní Facebooku viac než dosť. O podobný pokus sa postaral Microsoft v rámci implementácie Skypu do konzoly Xbox One prostredníctvom kamery Kinect, čo nedopadlo vôbec podľa očakávaní. Ak sa Facebook naozaj bude chcieť popasovať s konkurenciou, bude musieť rázne rozšíriť podporu pre používanie aplikácií. Zatiaľ je známe, že Portal bude podporovať Facebook Watch a prehrávanie hudby prostredníctvom appiek Spotify a Pandora.

 Systém Portal z produkcie firmy Facebook chce priamo konkurovať Amazonu.

Tu sa však vynára jedna dôležitá otázka, ktorú si určite položili aj samotní členovia Facebooku. Kto by chcel mať vo svojej obývačke takzvané „oko Facebooku“ hlavne po všetkých kauzách, ktoré s firmou v posledných mesiacoch zamávali? Nebolo by to po prvý krát, kedy by sa Facebook rozhodol odvolať svoj projekt skôr, ako sa dočkáme finálneho spracovania a uvedenia na trh. Gigant na poli sociálnej sietí momentálne predstavuje jeden z najnedôveryhodnejších prvkov na trhu, preto je scenár totálneho neúspechu v súvislosti s týmto systémom viac než pravdepodobný. Uvidíme ako sa spoločnosť s týmto krokom popasuje a čoho sa vlastne vo výsledku dočkáme.

Facebook

Dnes nejčtenější

.