Zavřít reklamu

O Facebooku se nyní hovoří prakticky jen ve spojitosti únikem osobních dat uživatelů, který tuto sociální síť nedávno postihl. Ještě před provalením této kauzy však upíral svět zrak na Facebook ze zcela jiného důvodu. V kuloárech se totiž šuškalo o tom, že Zuckerbergova společnost pracuje na vlastním inteligentním reproduktoru, který by měl sloužit především pro propojování uživatelů s jejich přáteli či rodinou. Tento netradiční chytrý reproduktor, který měl být mimochodem osazen opravdu mohutným dotykovým displejem, však dostal kvůli provalení již zmíněného skandálu od vedení Facebooku stopku a jeho představení je tak v nedohlednu. Společnost však nad tímto projektem rozhodně neláme hůl. Podle zpráv agentury Bloomberg totiž začala pracovat na vlastních procesorech, díky kterým by se vymanila ze závislosti na Qualcommu a Intelu, a kterými by své budoucí hardwary ráda osadila.

Bloombergu se podařilo zjistit, že začal Facebook hledat mnoho zaměstnanců právě na pozice pro vývoj svých procesorů. Ačkoliv není v tuto chvíli jasné, kdy bychom se mohli prvních procesorů z dílny Facebooku dočkat či do jakých produktů je použije, podle Bloombergu se jako velmi pravděpodobné zdá zaměření těchto procesorů na úlohy umělé inteligence. Právě odbornost v tomto sektoru se totiž na pozice vyžaduje. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg navíc vkládá do umělé inteligence velké naděje a v minulých týdnech se nechal několikrát slyšet, že mnoho problémů, se kterými se Facebook a potažmo i jiné technologické společnosti potýkají, by mohla v horizontu několika let řešit právě umělá inteligence.

Bude chytrý reproduktor od Facebooku konkurencí pro HomePod?: 

Vlastní procesory by pomohly Facebooku lépe kontrolovat své chystané hardwary a přizpůsobovat je přesně tak, jak by chtěl on sám. Díky tomu by tak mohl ze zařízení vytěžit maximum. Ostatně, pokud se k podobnému kroku Facebook skutečně odhodlá, vydá se ve šlépějích Applu, který si procesory pro své iPhony, iPady, Apple Watch, AirPods či koprocesory do MacBooků a iMacu Pro též vyrábí sám. Stále častěji se navíc ozývají hlasy, které tvrdí, že se chce Apple zaměřit i na výrobu vlastních procesorů pro své počítače. 

Uvidíme, zda se tedy nakonec Facebooku podaří v budoucnu se svými vlastními procesory prosadit či nikoliv. Důležité pro něj však bude především přežít nynější skandál, kvůli kterému jej opouští miliony uživatelů. 

facebook-speaker

Dnes nejčtenější

.