Zavřít reklamu

Apple nadále rozšiřuje své pole působnosti v technologickém průmyslu. Cupertinské společnosti se podařilo koupit dánskou společnost Spektral se sídlem v Kodani, která pracuje na technologiích strojového učení pro úpravu obrázků a videa. Jedna z hlavních používaných technologií se týká zpracování zeleného pozadí (green screen) v reálném čase a zvládá oddělit lidi od pozadí a přenést je do scény s alternativní kulisou.

Apple o svých plánech s touto společností mlčí. Někteří analytici se však již nechali slyšet, že by šla tato akvizice využít především pro vylepšení fotoaparátů budoucích iPhonů. Například režim Portrét velkou měrou spoléhá právě na strojové učení, pomocí kterého je schopen zachytit opravdu úchvatné obrázky. Proces vytvoření snímku v režimu Portrét spočívá ve vytvoření masky přes obličej fotografovaného a následném oddělení tváře od pozadí. Další možné využití lze shledat ve vytváření filtrů po vzoru aplikace Snapchat.

Díky strojovému učení by mohly být fotografie z budoucího iPhonu opět dokonalejší. Už nynější fotky z iPhonů XS jsou však pastvou pro oči:

Společnost Spektral založili v roce 2014 Henrik Paltoft a Toke Jansen. Poslední jmenovaný se pohyboval přes 20 let v grafickém průmyslu a je odborníkem v oblasti optimalizace obrazu a strojového učení. Získal rovněž ocenění čestného studenta z Dánské technické univerzity. Celá tato akvizice byla uskutečněna už v roce 2017 a na povrch vyplula až nyní. Koupě společnosti Spektrum vyšla Apple údajně na 31 milionů dolarů.

Dual camera 05

Dnes nejčtenější

.