Zavřít reklamu

Tvrzení, že jsou produkty od Applu drahé, neplatí jen u nejnovějších vlajkových lodí, ale i u těch nejstarších, které jsou spojeny s jeho zrodem. O ty je totiž mezi sběrateli obrovský zájem, což žene jejich cenu v aukcích do závratných výšin. Skvělým důkazem je i nedávná dražba funkčního počítače Apple-1, která vynesla jeho šťastnému majiteli pohádkových 375 tisíc dolarů.

 

Za vysokou cenu tohoto stroje může především jeho perfektní stav, který znalci ohodnotili stupněm 8,5/10, což je na stroj z roku 1976 skutečně pozoruhodné. Zajímavé je i to, že podle dostupných informací prodával počítač na aukci jeho první majitel. Ten za něj kdysi dal 666,66 dolarů kvůli tomu, aby se na něm naučil BASIC a programovat lehké programy. Později se rozhodl počítač uschovat, aby jej mohl za pár desítek let prodat jakožto součást počítačové historie. 

Cena počítače je však poměrně vysoká i kvůli tomu, že z původních dvou set kusů se dochovalo zhruba 60 až 70 kusů a jen hrstka z nich je v tak dobrém stavu, jako právě prodávaný stroj. Jejich ceny se v minulosti pohybovaly od 130 tisíc dolarů až po astronomických 815 tisíc dolarů za velmi vzácný model s černou deskou plošných spojů, která nebyla prodávána veřejnosti. 

apple-1-sept-2018-auction-800x447

Dnes nejčtenější

.