Zavřít reklamu

Na začátku prosince překvapit Apple celý svět tím, že se znenadání rozhodl koupit službu pro rozpoznávání hudby Shazam. O tom, že by Apple rád tuto investici udělal, se sice již nějakou dobu šuškalo, nic však nenasvědčovalo tomu, že je tomuto velkému nákupu Apple tak blízko. Transakce za 400 milionů dolarů však nakonec skutečně proběhla a jablečná společnost si vzala Shazam pod svá křídla.

Netrvalo však dlouho a o nákup Shazamu Applem se začalo zajímat hned několik států, které poukazují na to, že mohla být porušena hospodářská soutěž. Evropská komise se tak rozhodla celý prodej důkladně prošetřit a následně vyhodnotit, zda se o porušení hospodářské soutěže jedná či nikoliv. Podle nejčerstvějších zpráv se pak tohoto rozhodnutí dočkáme nejpozději do 23. dubna, tedy zhruba za pět týdnů.

Čím se mohl Apple provinit?

Ačkoliv není v tuto chvíli zcela jasné, čím přesně se mohl Apple nákupem Shazamu provinit a ublížit tím konkurenci, spekuluje se o tom, že má Apple v plánu zrušit či upravit partnerství Shazamu s konkurenčními společnostmi, mezi které se řadí například Spotify. S tím totiž Apple na poli streamovacích služeb soupeří a je jasné, že výhoda v podobě zrušení integrace Spotify do Shazamu by se mu nejspíše v tomto boji hodila.

Těžko v tuto chvíli říci, jak nakonec celé vyšetřování dopadne a zda z něj odejde Apple s čistým štítem. Pokud však Evropská komise označí tento nákup za porušení hospodářské soutěže, dá se očekávat velká soudní bitva a to i v horizontu několika následujících let.

Shazam fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.