Zavřít reklamu

Zdá se vám, že se Apple v poslední době ničím příliš převratným neprezentoval a není o něm tudíž slyšet tolik jako tomu bylo například před pár lety? Nejste sami. I z žebříčku Harris Pool Reputation Quotient, který společnost Harris Pool každoročně sestavuje, totiž vyplývá, že je o Applu “slyšet” čím dál méně.

Výzkum, z jehož výsledků byl žebříček sestaven, oslovil celkem 25 800 dospelých američanů, kterých se ptal, jaké jsou podle nich nyní “nejviditelnější” společnosti nebo chcete-li společnosti, o kterých je nejvíce slyšet. Odpovědi Američanů Apple nejspíše příliš nepotěší. Poté, co se v loňském roce propadl z druhého na páté místo, totiž letos padl z pátého dokonce na 29. místo.

První desítka společnosti:

  1. Amazon.com
  2. Wegmans Food Markets Inc
  3. Tesla Motors
  4. Chick-fil-A
  5. The Walt Disney Co
  6. HEB Grocery Company LP
  7. United Parcel Service Inc
  8. Publix Super Markets
  9. Patagonia Inc
  10. Aldi Inc

Čím méně nových produktů, tím méně na očích 

Vysvětlení tohoto propadu je přitom podle ředitele společnosti Harris Pool Johna Gerzmana poměrně jednoduché. Za propad Applu nebo Googlu, který se zřítil z 8. na 28. místo, může především to, že nezavedli tolik novinek jako jejich konkurence. Zatímco v předchozích letech totiž Google zaváděl nové služby a Apple ukazoval nové produkty v čele s Apple Watch či AirPods, nyní k žádným podobným věcem nepřistupují, kvůli čemuž jsou logicky odsunuty na vedlejší kolej. Naopak takový Amazon v poslední době neuvěřitelně roste a jeho služby jsou pro mnoho lidí natolik důležité, že jej bez váhání označili za “nejviditelnější” společnost. Velmi slušný posun pak zažila i Muskova Tesla, která poskočila z loňského 9. místa na letošní 3. místo. Podle Gerzmana za to může hlavně skvělá PR schopnost Elona Muska, který šíří o své společnosti povědomí.

Ačkoliv je podobný průzkum poměrně zajímavý, ve výsledku neříká téměř nic. Je totiž jasné, že lidé budou za nejdůležitější společnosti volit hlavně ty, které využívají nebo o nich slyší dennodenně, což Amazon nebo právě Tesla být samozřejmě můžou. Naopak Apple je spíše jakýmsi tichým pozorovatelem, který vypustí párkrát za rok zajímavé produkty a poté již o něm nikdo pár měsíců příliš oficiálních informací neslyší. Při pohledu na jeho hodnotu a výši jeho akcií mu však nemůžeme mít jeho taktiku v žádném případě za zlé.

apple-kyvadlova-doprava-fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.