Zavřít reklamu

Už jen méně než 24 hodin zbývá do otevření Apple Store ve Vídni, který se pro velkou část zákazníků z Čech a pro všechny zákazníky ze Slovenska stane nejbližším kamenným obchodem Apple Store. Věřím, že řadu fanoušků návštěva nové prodejny blízko našich hranic láká a proto se pojďte podívat, zda její návštěva skutečně stojí za to, nebo ji odložíte až k příležitosti nejbližšího výletu do centra Vídně.

Díky tomu že žiji v Bratislavě trávím poslední dobou ve Vídni poměrně dost času a musím subjektivně říci, že vždy když jsem šel okolo Apple Store, který se právě stavěl, většina zvědavců okolo nemluvila německy. Z otevření kamenné prodejny společnosti Apple se stala daleko větší atrakce pro obyvatele Slovenska a Česka než pro lidi z Vídně. Ti zkrátka jen zaregistrovali, že otevře nějaký nový obchod a příliš jej neřeší.

Co se týká nějakých zásadních výhod pro zákazníky z ČR/SR, ty se bohužel příliš nekonají. Apple totiž své APR prodejce jako je například iWant tlačí poslední roky do takové kvality vybavení prodejen, školení personálu a servisních možností, že se v podstatě vyrovnávají klasickým Apple Store prodejnám. Je pravda, že prodejny Apple jsou stále ještě výrazně větší a často nabízí i trochu atraktivnější design, ale rozdíl již zdaleka není tak markantní jako v předchozích dekádách.

Ceny v rámci zemí, ve kterých se platí eurem jsou stejné a rozdíl ve výsledné ceně u českých APR nebo na Apple.cz a v kamenném Apple Store může být způsoben v podstatě jen aktuálním kurzovním rozdílem. Pokud pak očekáváte, že si do Vídně zajedete pro HomePod, máte smůlu, ten se totiž zatím prodává jen v anglicky mluvicích zemích.  Dokonce ani při představení nových iPhonů nebo dalších produktů nebude přítomnost Apple Storu poblíž našich hranic příliš přínosná, protože se Apple snaží vyrobené kusy rovnoměrně přidělovat všem svým prodejcům, a tak pokud někde chybí například iPhone X, víceméně chybí všude stejně. V posledních letech jsme navíc co se spouštění prodejů týká ve stejné vlně jako Rakousko, a tak lze jen těžko očekávat že se zahájení prodejů bude v nejbližších letech opět posouvat a vyplatí se rozjed se do Vídně.

Jediný rozdíl v rámci poskytovaných služeb je možnost nechat si speciálním strojem nalepit na displej fólii Belkin, což neposkytují prozatím všichni APR prodejci a existuje také pár příslušenství třetích stran, které se prodává výhradně v prodejnách Apple Store. V prodejně Apple Store máte také možnost zakoupit knihu od společnosti Apple. Dalším benefitem jsou pak různé kurzy programování, práce v Apple aplikacích a práce s jednotlivými produkty. Bohužel zde potřebujete skutečně velmi dobrou znalost němčiny, aby vám kurz k něčemu byl. Pokud němčinou vládnete pak, je to jistě velmi zajímavý benefit. Poslední a rozhodně ne nezajímavou výhodou Apple Storu je fakt, že je vystaveno téměř veškeré příslušenství ve všech barvách. Můžete jej tak vyzkoušet, otestovat a případně se rozhodnout za pomoci prodejců pro nejlepší vhodné příslušenství pro vás.

Pokud se tedy rozhodnete udělat si příjemně strávený den nebo víkend ve Vídni ve které je rozhodně co vidět a při této příležitosti navštívit Apple Store, čeká vás jistě příjemně strávený čas. Pokud však chcete například z Prahy vyrazit do Vídně jen kvůli otevřenému obchodu společnosti Apple, pak je dost dobře možné, že výsledný dojem nebude až takový, jaký očekáváte.

vienna_apple_store_exterior_022118

Dnes nejčtenější

.