Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Už vás nebaví váš operátor? Platíte drahý paušál? Rádi byste měli více mobilních dat a neomezené volání? Změňte poskytovatele služeb. Na nový lepší tarif nemusíte dnes už čekat dlouhé týdny, platit méně můžete už za 10 dnů.

Změna mobilního poskytovatele je od 1. února 2018 ještě snazší a především kratší. Pokud už vás tak nebaví starý mobilní operátor, přejděte i se svými telefonním číslem k novému, a to do 10 kalendářních dnů.

Jak přenos telefonního čísla funguje?

Přenos trvá 4 pracovní dny, avšak k tomu je nutné připočíst výpovědní lhůtu, která právě díky novele zákona o elektronické komunikaci je zkrácena na 10 dnů.

Nejdříve je zapotřebí podat výpověď u současného poskytovatele a požádat o uvolnění mobilního čísla k přenosu ke konkurenci. Na základě vaší žádosti získáte číslo výpovědi opouštěného poskytovatele (ČVOP), které je platné 60 dnů.

Jakmile získáte ČVOP je na čase objednat si služby u nového tzv. přejímacího operátora, a to ať už vás zajímají neomezené tarify či předplacené karty. Po podepsání nové smlouvy, získáte SIM kartu, která se aktivuje až později. Přenos telefonního čísla probíhá v noci, a to od půlnoci do 6. hodiny ranní. Právě v tuto dobu dojde k deaktivaci staré SIM karty a k aktivaci nové SIM karty.

Na co si dát při změně mobilního operátora pozor?

  • Pokud budete podávat výpověď a přecházet k novému poskytovateli mobilních služeb bez přenesení vašeho starého telefonního čísla, pak platí výpovědní lhůta 30 dnů. Po jejím uplynutí se vaše telefonní číslo zruší.
  • Vždy postupujte tak, že nejdříve vypovíte smlouvu u starého poskytovatele a až poté objednáte služby u nového. Díky tomu předejdete otravným telefonátům od přejímacího operátora a zároveň si nezavřete vrátka před lepší nabídkou u stávající společnosti.
  • Ještě než se rozhodnete přejít k novému mobilnímu operátorovi, ujistěte se, že se vám změna vyplatí. V případě vysokých sankčních poplatků za předčasné ukončení smlouvy raději přechod odložte.

Jak zjistím, že se mi změna mobilního operátora vyplatí?

Důležitým parametrem při výběru mobilního tarifu je cena, avšak zohlednit je zapotřebí i nabízené služby, zda máte omezené či neomezené volání, zasílání SMS a mobilní internet. Jestliže přecházíte k levnější konkurenci, která vám nabízí více služeb, pak si ale dobře spočítejte, že se vám změna vyplatí. V případě smlouvy na dobu určitou tomu nemusí být vždy tak.

Výši pokuty, která vám hrozí, si ale naštěstí snadno spočítáte. Ta se totiž rovná 1/5 celkové zbylé částky, kterou byste museli poskytovateli zaplatit do konce trvání smlouvy. Sankce by rozhodně neměly převyšovat úsporu.

iPhone in hand woman FB

Dnes nejčtenější

.