Zavřít reklamu

Jedním z hlavních znaků nového iPhonu X je bezesporu jeho vysoká cena, která v našich luzích a hájích pohybuje okolo třiceti tisíc korun. Jsou však i země, které kvůli tamním celním sazbám zaplatí za iPhone X podstatně více. Skvělým příkladem může být například Indie.

Zpočátku byla cena iPhonu X v Indii poměrně přijatelná. Apple si za něj totiž účtoval rovných 105 720 rupií, což je v přepočtu zhruba 1237 dolarů. Kvůli zvýšení celní sazby o 14 procent však musel Apple s cenou iPhonu X poměrně razantně pohnout. Nově nastavená cena se však už pomalu vymyká normálu. Jablečná společnost si totiž nyní za iPhone X ve variantě 256 GB účtuje rovných 109 000 rupií, tedy 1700 dolarů, což je o 551 dolarů více, než v samotném USA. Cena telefonu se tak v přepočtu na naši měnu vyšplhala zhruba na 36 tisíc korun. To je však pro Indy velký problém.

Podřezává si Apple pod sebou větev?

Právě Indie je známá tím, že se v ní Applu zrovna dvakrát nedaří. Ceny za jeho telefony jsou totiž v kombinaci s tamní daňovou a celní politikou a výdělky obyvatel naprosto  příšerné. Mnozí Indové tak raději sáhnou po levnějším “Androidu” od čínských výrobců či od konkurenčního Samsungu, který však začíná na indickém trhu též pomalu ztrácet. Apple se na tuto skutečnost snaží reagovat výrobou iPhonů SE přímo v Indii, čímž snižuje jejich cenu na minimum. Ani tento krok se však zatím nezdá jako zcela účinný. A právě zdražením iPhonu X si zavře cestu k Indům ještě o něco více.

Uvidíme, jak se tedy situace na indickém trhu nakonec vyvine. Jelikož je však tento trh opravdu silný a jeho ovládnutí je snem většiny výrobců smartphonů, nejspíš se Apple pokusí své prodeje popohnat všemi dostupnými prostředky. Bude to však stačit?

iPhone X home screen FB

Dnes nejčtenější

.