Zavřít reklamu

Zlé správy o Apple sa začínajú množiť a svoje o tom vie už aj indický spravodaj The Times of India. Portál dnes informoval o tom, že podiel kalifornskej spoločnosti na tamojšom trhu prudko poklesol, a práve preto sa snaží opäť si získať svoju pozíciu. Apple mal podľa analytikov v priebehu prvých troch mesiacov 2013 predať iba 120 000 telefónov iPhone v Indii, čo je skoro dvojnásobne menej ako na konci minulého roku. Vtedy mal Apple v Indii predať približne 230 000 telefónov iPhone.

Za zlé výsledky môže predovšetkým cena produktu. India patrí medzi chudobnejšie krajiny, a práve v nej si Apple, podobne ako v množstve iných krajín, udržuje rovnakú cenu produktu. V konečnom dôsledku sa preto jeho podiel v krajine znížil z 4,7% na 2,1%, za čo môže ďakovať predovšetkým konkurenčnému Samsungu. Značný podiel na tamojšom trhu hlásia aj miestne značky Micromax a Karbonn, ktoré sa zaraďujú medzi troch najobľúbenejších predajcov na trhu. Zlé výsledky pre Apple pokračujú aj naďalej – podľa analytikov spoločnosti CyberMedia Research klesali predaje iPhone aj v priebehu uplynulých troch mesiacov a pokles pokračuje. Spoločnosti v tomto prípade nepomáhajú ani zľavy či iné cenové ponuky, ktoré sa pokúšajú spraviť iPhone dostupnejším.

Problém však nie je iba v tom, že sa očakáva uvedenie nového modelu. Apple čelí kritike, že jeho minuloročný iPhone nepriniesol „nič revolučné“, tým pádom jeho popularita klesá. India je navyše veľmi významnou oblasťou pre trh. Analytická spoločnosť Strategy Analytics odhaduje, že v priebehu prvých troch mesiacov roku 2013 bolo v Indii predaných takmer 10 miliónov smartfónov, vďaka čomu sa z celosvetového hľadiska dostáva na tretie miesto, hneď po USA a Číne. Analytici si ale myslia, že chyba nie je v cene telefónu, ale v tom, že Apple nezlacňuje svoje telefóny, čím si chce ponechať imidž medzi používateľmi High-End smartfónov. Žiaľ, nemôžeme hovoriť o veľmi úspešnej stratégii.

iPhone_vs_Samsung

*Zdroj: The Times of India

 

Dnes nejčtenější

.