Zavřít reklamu

Americký prezident Donald Trump se v minulosti nechal slyšet, že chce podporovat domácí výrobce a přislíbil jim podporu. To však Apple porušil svým rozhodnutím vyrábět nový Mac Pro v Číně, na rozdíl od předchůdce, jenž se dočkal finálního sestavení ve Spojených státech. Ve výsledku tak jednal přesně proti vizím prezidenta Trumpa a pustil se dokonce na velmi tenký led s názvem cla na dovážené produkty. Právě ty totiž nyní mnohé produkty dovážené z Číny do USA decimují a Mac Pro může být dalším na řadě. Nedávno proto společnost požádala o výjimku z cel, ale tento luxus Donald Trump Applu neposkytne. Alespoň to nyní americký prezident tvrdí.

Krok zpátky již bohužel není možný, protože jablečná společnost podepsala dohodu s čínským výrobcem Quanta, který bude mít za výrobu Macu zodpovědnost. Zároveň si tímto krokem americký prezident akorát nahnal body, jelikož měl ideální možnost ukázat technologickému gigantu výhružný prst a odvolávat se na jeho předchozí rozhodnutí, tedy podporovat domácí společnosti. Toto riziko ale zřejmě stálo za podstoupení, jelikož výroba Macu Pro v USA nedopadla v minulosti vůbec dobře. Americké firmy totiž tehdy selhaly na plné čáře a nebyly schopné pokrýt poptávku, ani se držet striktně stanoveného designu.

I když se jedná o slovo proti slovu, v tomto případě má Donald Trump navrch a Applu nic nedluží. Výjimky z cel se tedy bohužel společnost nedočká, což pro ni znamená tučné poplatky spojené s dopravou produktů zpět do Spojených států. Přece jen, cla byla nastavena na 25 % a tato hodnota se na výsledné ceně a nákladech rozhodně promítne. Nezbývá než doufat, že cenovka Macu Pro se razantně nezvýší také pro spotřebitele, jelikož by tato skutečnost mohla negativně ovlivnit prodeje. V každém případě se jedná o další nepříjemnost, kterou spolu s nedůvěrou vládních orgánů musí společnost řešit. Nedávno musela svědčit před americkým kongresem, jenž Apple nařkl z porušování soukromí a špatného nakládání s osobními údaji uživatelů.

Dnes nejčtenější

.