Zavřít reklamu

V posledních letech se stalo téměř nepsaným pravidlem, že téměř kdykoliv, když Apple spustil předobjednávky na svůj nový produkt, byl ho za pár hodin nedostatek a doba dodání se výrazně prodloužila. Skvělým příkladem může být například start předobjednávek iPhonu X, o který byl mezi uživateli abnormální zájem. Stačilo totiž jen pár hodin a doba dodání se z jednoto týden prodloužila na nepříjemných šest až osm týdnů. Zajímavé však je, že touto “nemocí” nový HomePod netrpí.

Ačkoliv by měl mít Apple podle dostupných informací na skladě zhruba jen milion kusů této nové hračky a předobjednávky odstartovaly už v pátek v USA, Austrálii a Velké Británii, eshop jablečné společnosti hlásí i při psaní tohoto článku, že je HomePod dostupný již 9. února, tedy v den, kdy jej dostanou i zákazníci, kteří si jej objednali už v pátek. Ať si vyberete bílou či šedou variantu, Apple vám ji bez problému doručí.

Je HomePod lákadlem? 

Tato skutečnost je s ohledem na již zmíněné šílenství kolem jablečných produktů, které je v poslední době opravdu běžné, poměrně zajímavá a naznačuje nám dva možné scénáře – buď není o HomePod až takový zájem, nebo jej jen Apple dokázal naskladnit v dostatečném množství a zákazníky bez problému uspokojí. Jak jsem však již psal v předchozím odstavci, pokud naše zdroje nelžou, měl by mít Apple na skladě HomePodů relativně málo. Respektive, milion kusů rozhodně málo není, s ohledem na různé ankety a dotazníky ohledně zájmu o jablečný reproduktor, který by mezi uživateli produktů od Applu opravdu velký, se však zdá být milion kusů na uspokojení poptávky poměrně málo. Tím spíš, když v USA zažívají chytré reproduktory zlatou éru a tamní obyvatelé je skupují opravdu ve velkém.

Těžko v tuto chvíli říci, zda je skutečně příčinou malý zájem zákazníků či nikoliv. Vzhledem k akcím, které před spuštěním prodejů pořádali konkurenti Applu a době, která od jeho představení uplynula, je však malý zájem o tento produkt poměrně reálnou odpovědí. Všem je totiž jasné, že je HomePod v portfoliu Applu úplná novinka a nikdo netuší, co od něj vlastně přesně čekat. A ačkoliv není jeho cena zrovna vysoká, porovnávat se s konkurenčními produkty nemůže.

Nechme se tedy překvapit, co nám o předobjednávkách a potažmo i o prodejích HomePodu prozradí různé prodejní analýzy, které se za pár dnů či týdnů stoprocentně objeví. Pokud však zažije po iPhonu X Apple nezdar i s HomePodem, nebude pro něj rok 2018 minimálně v prvních měsících vůbec dobrý.

homepod-availability

Dnes nejčtenější

.