Zavřít reklamu

Pokud si myslíte, že jsou nebezpečné viry doménou pouze počítačů se systémem Windows, jste na omylu. Se stále se zvyšující oblibou počítačů Mac totiž roste i snaha hackerů jejich uživatele nějakým způsobem pomocí nebezpečného viru poškodit. A přesně jedno takové nebezpečí podle nejnovějších informací jablečné počítače v těchto dnech ohrožuje.

Portál The Hacker News zveřejnil zprávu, která varuje před novým malwarem útočícím právě na zařízení s macOS. Změnou DNS serverů, ke které je malware naprogramován, totiž umožní útočníkům chování uživatelů používajících Mac poměrně detailně sledovat. OSX / MaMi, jak je nový malware zatím nazýván, není sice podle mnoha odborníků nikterak pokročilý, nepříjemnosti však napáchat dovede. Útočníci totiž přes něj mohou pořizovat snímky obrazovky, sledovat pohyb kurzoru po obrazovce, spouštět některé programy či stahovat a nahrávat různé soubory. Malware toho však nejspíš zvládne daleko více. Jelikož se ale objevil teprve nedávno, bude jeho analyzování ještě pár dní trvat.

Obezřetnost je na místě

Nový malware těží hlavně z toho, že je díky své krátké existenci pro valnou většinu antivirových softwarů nezachytitelný, což mu proniknutí do počítače poměrně značně usnadňuje. Pokud jste však při procházení internetu obezřetní a dodržujete zásady typu neotevírání neznámých emailových příloh či nerozklikávání pochybných vyskakovacích oken, měli byste být v bezpečí. Kdybyste se však toho, že jste v ohrožení, obávali, navštivte na vašem Macu Předvolby systému – Síť a v pokročilých volbách si zkontrolujte DNS. Pokud v něm nesvítí 82.163.143.135 nebo 82.163.142.137, není váš Mac zasažen.

Uvidíme, zda se v následujících dnech či týdnech panika z nového malwaru vystupňuje nebo naopak upadne v zapomnění. Jelikož se však nejedná o virus, který by se do počítače mohl dostat jinak než chybou uživatele, důvod k obavám opravdu není. Obezřetnost je však určitě na místě. Ostatně, jako vždy.

sad Macbook

Dnes nejčtenější

.