Zavřít reklamu

Obyvatelé exotického Havaje si budou pamatovat na sobotu 13. ledna ještě hodně dlouho. Zničeho nic jim totiž přistála na jejich iPhony zpráva, že hrozí celému ostrovu kvůli odpálení balistických raket velké nebezpečí a je potřeba vyhledat úkryt. Na věrohodnosti dodávalo celé zprávě i to, že v ní stálo, že se v tomto případě nejedná o cvičení. Nakonec se však ukázalo, že důvod k obavám nebyl.

Pochopitelná panika

Služba zasílající upozornění na možnou hrozbu do mobilního telefonu byla na Havaji spuštěna v listopadu loňského roku a od prosince se jí rozhodli tamní zákonodárci jednou za měsíc testovat, aby jednak prověřili její bezproblémové fungování a druhak s ní seznámili tamní obyvatele a turisty. Zatímco se však prosincový test podařil bez problémů, ten lednový si Havajané za rámeček rozhodně nedají. Jeden z pracovníků obsluhy systému totiž udělal podle informací, které o celé zápletce máme, chybu a místo zprávy testovací do světa vypustil zprávu, která by jinak sloužila pro oznámení skutečného nebezpečí. Ta však na ostrově způsobila paniku a někteří lidé se kvůli ní začali loučit se svým životem. Naštěstí si ale pracovníci obsluhující celý systém všimli chyby poměrně rychle  a zhruba za čtyřicet minut vyslali do světa další zprávu, která tu předchozí popírala a vystrašené lidi uklidňovala. I přes pohotovou reakci však mají pracovníci zodpovědní za hlášení v informačním systému z ostudy kabát.

Havajské úřady vydaly k celé události oficiální prohlášení, ve kterém potvrzují chybu jednotlivce a důrazně popírají, že by za hlášením stála nějaká hackerská skupina, která by se jim prolomila do systémů. Snad se tedy v následujících měsících již nebudou podobné chyby opakovat. Strach, který tamní obyvatelé dlouhých čtyřicet minut zažívali, totiž musel být opravdu velký a s ohledem na vztahy USA ze Severní Koreou i naprosto pochopitelný.

havaj raketovy utok

 

Dnes nejčtenější

.