Zavřít reklamu

Jak jistě víte, před více než měsícem explodovala sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je největším ostrovem v havajském souostroví. Kilauea je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě, aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983.

Havaj je každoročně rájem pro turisty celého světa. Někteří z nich se ale neuspokojili pouze s televizními záběry vybuchující sopky, protože se vydali se do terénu pořídit vlastní fotografie. Od začátku erupce zatkla tamní policie na 40 lidí, kteří byli chyceni v nebezpečných oblastech. Spousta z nich tvrdila, že si přišla udělat selfie.

Pohled z vesmíru na tekoucí lávu (jedná se o malý rudý flek v pravém dolním rohu): 

sopka4

Vstup do zasažených oblastí není povolen, protože panuje obava, že by se nezvaní návštěvníci mohli zranit a přidělávat práci záchranářům. Dosud byla zraněna pouze jedna osoba. Vzhledem k chyceným turistům v nebezpečné oblasti, zvýšila vláda sankce za pohyb v uzavřené oblasti, která činí 5000 dolarů.

Domnívám se, že je třeba zpřísnit donucovací prostředky, které mají k dispozici státní úředníci, aby zabránili v této krizové situaci vstup nepovolaným do nebezpečných oblastí. Dosud totiž někteří příkazy vydané úředníky nedodržovali.“ řekl guvernér David Ige ve svém prohlášení.

Záběry havajské přírodní katastrofy:

Vulkán explodoval 3. května a jak se zdá, dosud se situace moc nezlepšila. Důsledky erupce pociťují až na Marshallových ostrovech, které jsou zakryté sopečným popelem.

sopka-fb

Dnes nejčtenější

.