Zavřít reklamu

Apple do webového prohlížeče Safari v systémech iOS 11 a macOS High Sierra implementoval funkci ani-tracking, kvůli které internetové reklamní společnosti ztrácejí stovky milionů dolarů. Jedna z největších reklamních firem Criteo v prosinci oznámila, že kvůli anti-sledovací funkci se její příjmy za rok 2018 sníží o 22 %. Podobné ztráty mohou zaznamenat i ostatní firmy zabývající se reklamami na internetu.

“Očekáváme, že spousta společností bude čelit podobnému negativnímu dopadu kvůli změně sledování prohlížeče Safari od Applu,” řekl Dennis Buchheim z Interactive Advertising Bureau.

Apple zaskočil trh technologií Intelligent Tracking Prevention automaticky implementované do prohlížeče Safari v systémech iOS 11 a macOS High Sierra 10.13, přičemž oba systémy byly vydány pro veřejnost v září loňského roku. Technologie neblokuje reklamy, pouze využívá strojového učení k vyhledávání a blokování funkcí, jež monitorují aktivitu uživatele na webové stránce bez jeho svolení.

Poté, co Apple vydal nové verze systémů, ho reklamní skupiny požádaly, aby přehodnotil své postavení a své rozhodnutí zablokovat sledování na webech. Apple však sabotoval ekonomický model pro internet.

Otevřený dopis podepsaný asociací Data and Marketing Association a iniciativou Network Advertising Initiative prohlašuje, že komunita zabývající se digitální reklamou je hluboce nespokojena, protože Intelligent Tracking Prevention zabraňuje správnému cílení reklam. Uživatelům se tak bude zobrazovat obecnější reklama, která už není pro uživatele tak užitečná.

Apple však na dopis reagoval tím, že jeho zákazníci mají právo na soukromí. “Technologie sledování reklam je natolik rozsáhlá, že reklamní společnosti si mohou vytvořit historii procházení webu u každého uživatele. Informace však společnosti shromažďují bez povolení a používají je k opětovnému cílení reklam, a potom reklamy pronásledují uživatele po internetu. Nová funkce Intelligent Tracking Prevention sledování detekuje a odstraňuje soubory cookie a další údaje používané k tomuto sledování,” uvedl Apple.

Reklamní společnost Criteo tvrdí, že pracuje na tom, aby obešla technologii. Snaží se najít dlouhodobé alternativní řešení, které bude vyhovovat všem stranám, tedy jak zákazníkům cupertinské společnosti, tak i vydavatelům a inzerentům.

V systému iOS 11 je možné funkci zapnout či vypnout, a to přes Nastavení -> Safari -> Nesledovat napříč stránkami.

safari-history-fb-detektiv

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.