Zavřít reklamu

V posledních dnech jsme se z mnohých zdrojů dozvěděli, že by společnost Apple měla zpomalovat svá starší zařízení. Sám Apple to dokonce potvrdil a uživatelům se za to omluvil, ale jak to s náma, jako s uživateli jejich produktů, vůbec myslí? Je to pro nás dobře, nebo špatně? Prvotní verdikt, který většinu z nás napadne, je samozřejmě ten negativní, tak jako byl ten můj. Pojďme se na to ale zkusit podívat i z jiné stránky.

iPhone X:

Apple vládne světem, tedy alespoň co se informačních technologií týká, to není žádná novinka. Pár dnů zpět se ale zjistilo, že právě tato gigantická firma, která se pyšní nakousnutým jablkem ve svéma logu, by měla své zákazníky svým způsobem podvádět. „Za účelem zisku?“, můžeme se ptát. Těžko říct. Jde o to, že by měl Apple zpomalovat svá starší zařízení. Měl by tak činit kvůli tomu, aby si uživatelé těchto starších zařízení mysleli, že je jejich produkt pomalejší a pomalejší. Tímto způsobem by si pak měli koupit zařízení nové, což pro Apple znamená profit. Většina z vás určitě po dočtení této věty kývá hlavou, jenže Apple to vše dělá z tak trochu jiného důvodu?

Ke zpomalování zařízení skutečně dochází, ale za jiným účelem. Tím, jak zařízení stárne, stárne i baterie v něm. Ta postupem času nedokáže rovnoměrně dodávat energii, což může vést až k úplnému vypnutí telefonu. Tento problém by mělo vyřešit ono snížení výkonu. Mnoho lidí ale jablečnou společnost za tento počin odsuzuje a vidí pravdu v tom, že jde Applu jen o výdělek.

Podle mého názoru Apple zařízení zpomaluje především kvůli tomu, aby své uživatele „ochránil“ před samovolně se restartujícím zařízením, jak jsem popsal v třetím odstavci. O profit, který může plynout z upgradu, mu až tak nejde. Přece jenom se zkuste zamyslet nad tím, jak velký má Apple roční obrat. Jen při pomyšlení na tohle číslo si myslím, že je Applu v této době už celkem jedno, jestli budou mít obrat o pár milionů dolarů vyšší nebo nižší. Navíc se jedná o malé zpomalení telefonů, nikoliv o něco razantního – průměrný uživatel užívající právě iPhone si dle mého názoru zpomalení ani nevšimne. Jako vždy se ale najdou odborníci a specialisté, kteří si všechno měří na tisíciny a myslí si, že jejich zařízení bude fungovat navěky. Každá elektronika je spotřební zboží a zatím nikdo z nás nedospěl k tomu, aby se mu podařilo vytvořit produkt, který nepotřebuje žádnou údržbu a nikdy se používáním nezničí. Ani Apple tohle nedokáže a je si toho vědom, proto bychom měli být rádi za to, že se snaží životnost svých produktů zvýšit.

Na závěr, abych to uvedl na pravou míru – podle mě Applu nejde o profit, ale o to, aby zákazníci byli i nadále spokojeni. Celý tento článek je čistě jen moje úvaha a můj názor. Nikomu nechci můj názor vnucovat a tak stejně nikde neuvádím, že se nemůžu mýlit. Kde je skutečná pravda ví doopravdy jen pár nejvýše postavených z Applu a nám, obyčejným smrtelníkům, nezbývá nic jiného, než polemizovat… Mimo tuto úvahu vám, veškrým čtenářům, přeji úspešný nový rok a mnoho štěstí a zdraví!

iPhone x fb

Dnes nejčtenější

.