Zavřít reklamu

Před dvěma týdny jsme vás informovali o tom, že bývalý fotoguru z cupertinské společnosti vydal našlapanou iOS aplikaci pro fotografy upřednostňující obrazový formát RAW. V následujících řádcích se k tomuto formátu opět vracíme. Designér Sebastiaan de With, jehož jméno je spojováno s aplikací Halide, totiž vysvětlil, jak se na iPhonu fotí do RAW, a vyjmenoval výhody a nevýhody uvedeného formátu.

Apple umožňuje na novějších generacích iPhonů se systémem iOS 10 a novějším fotit do RAW. Sice se tato možnost ještě nedostala do nativní aplikace Fotoaparát, ale to vůbec nevadí, protože ji už nabízí spousta aplikací třetích stran. Jednou z nich je například už výše zmíněná fotografická aplikace Halide.

Výchozí aplikace Fotoaparát ukládá fotografie do formátu JPEG, respektive HEIC. Při pořizování fotografií u nich automaticky nastavuje saturaci, kontrast, vyvážení bílé a barvy. Pokud však fotíte do RAW, máte k dispozici surové a nezpracované informace přímo ze snímače fotoaparátu, a tak si můžete veškeré parametry nastavit podle vlastního uvážení.

Jak uvádí Sebastiaan de With: “RAW vám dává obrovskou svobodu při úpravách. Máte absolutní volnost při změnách barev a vyvážení bílé.” RAW umožňuje zachránit i špatně exponovanou fotografii, tedy pokud je příliš přepálená či podexponovaná.

Určitě se vám stalo, že jste si chtěli vyfotit krásný západ slunce, ale výsledná fotka v JPEG nakonec vypadala úplně jinak než to, co ve skutečnosti vidíte. Kdežto RAW můžete upravit tak, aby se výsledná fotka podobala tomu skutečnému západu slunce. Sebastiaan de With nezapomněl podotknout, že i když RAW nabízí spoustu možností pro úpravy, nemusí vždy představovat optimální volbu.

Obrazový formát RAW nepoužívá ztrátovou kompresi, což se projevuje na velikosti souborů, která se může vyšplhat i na 10 megabajtů, zatímco JPEG je skromnější a zabere méně než 3 megabajty. Pokud si například fotíte pouze to, kde jste zaparkovali automobil, potom je zbytečné takovou fotku ukládat do RAW.

822A5C51-0DD5-4151-A83C-0801BE9BB169

Dnes nejčtenější

.