Zavřít reklamu

Konkurenční bitva mezi Samsungem a Applem se opět vyostřuje. Poté, co se Samsung snažil v minulých týdnech zpochybnit kvalitu a design nového iPhonu X posměšnou reklamou či vyzdvihováním svého modelu Galaxy S8 přešel na o poznání tvrdší kalibr. Na konci tohoto týdne totiž startují v Jižní Koreji prodeje iPhonu X a Samsung se je snaží podle dostupných informací zkomplikovat nebo v lepším případě zrušit všemi dostupnými prostředky.

Zpráva, kterou dnes zveřejnil jako první deník Metro, hovoří o tom, že se do kanceláří Applu v jihokorejském Soulu dnes dostavila kontrola z úřadu pro obchod, která měla Apple důkladně prověřit z jeho obchodních aktivit v zemi. A jelikož není žádným tajemstvím, že je technologický gigant Samsung s vedením země úzce provázaný, vedou podle všech dosavadních indícií stopy právě k němu.

Nehostinné prostředí pro podnikání

Ačkoliv není v tuto chvíli jasné, zda je zítřejší spuštění prodejů ve vážnějším ohrožení, s ohledem na načasování “útoku” to spíš vypadá na jakýsi výkřik do prázdna či posmrtnou křeč, která ukazuje strach prodejů konkurenčního produktu. iPhone X je totiž celosvětově velmi žádaný a ani Jižní Korea nebude s největší pravděpodobností výjimkou. O tom se ostatně Apple přesvědčil již v roce 2015, kdy i díky prodejům iPhonu 6s získal v zemi skvělých 33% podíl na trhu.

Situace však není v žádném případě příjemná a po celém světě vyvolává celou řadu otázek, zda je v zemi s takovýmto chování vůbec možné životaschopně podnikat, protože s tím mají velké problémy i velké americké korporace typu Apple, Google, Microsoft či Qualcomm. Všem je však jasné, že se situace jen tak nezlepší a mírně řečeno podivné praktiky Jihokorejců budou muset trpět společnosti i nadále.

Nechme se tedy překvapit, jak se celá situace vyvine. Jestli se však začne problém řešit opravdu intenzivně, mohlo by se klidně stát, že se dočkáme malého déjà vu. Před nějakým časem totiž policie jednoho z hlavních představitelů Samsungu právě za úplatkářství politiků zatkla. Korejci si však stojí neoblomně za svým a tvrdí, že se o načasovaný útok nejedná a celá kontrola nebo chcete-li razie přišla na řadu po dlouhém vyšetřování. Pravda může být tedy kdekoliv.

Apple China

Dnes nejčtenější

.