Zavřít reklamu

Když jsem sledoval představení novinek od společnosti Google, nemohlo mi uniknout jak důležité je mít něco navíc než jen samotné produkty. Nestačí dokonce mít ani vynikající ekosystém, potřebujete technologie. Nebavím se nyní o technologiích typu Face ID, ale o skutečně převratných technologiích, na kterých můžete stavět nikoli své produkty, ale svoji společnost. Upřímně je mi jasné že nyní budu znít jako nadšený puberťák kterému někdo ukázal pár novinek a on z toho jásá, ale opak je pravdou, po deseti letech neustálého používání produktů od Applu si čím dál tím víc uvědomuji, že Applu chybí něco mocného v pozadí a připadá mi, že Google si to sakra dobře uvědomuje a vytahuje z rukávu svá největší esa.

Filozofie počítačů, smartphonů a tabletů se za poslední roky neskutečně změnila a od chvíle kdy jsme řešili rychlost sběrnice operační paměti, počet megahertzů na jednotlivých jádrech jsme se rychle dostali do chvíle, kdy jsme řešili rozlišení displeje, megapixely fotoaparátu a design. Zdá se mi však že tato chvíle pomalu ale jistě končí a dostáváme se do chvíle, kdy nás samotné produkty příliš nezajímají, zajímá nás jak nám dokáží usnadnit život, jak nám pomohou a jak snadné je s nimi žít. Najednou už je nám jedno rozlišení displeje, je pro nás důležité jak pohodlně si na něm čteme knihu, je nám jedno jak kvalitní je mikrofon, záleží nám na tom aby digitální asistentka rozuměla tomu, co ji diktujeme. Apple se v posledních letech snažil přinést do svých produktů něco navíc a rozhodně se nedá říct že by jej technologie nezajímaly, ovšem dle mě  a to je skutečně jen můj osobní názor je neumí tak dobře jako Google.

HomeKit je rozhodně perfektní věc, ovšem tak nějak se mi zdá, že těch produktů a firem, které mi v ČR/SR postaví dům kompletně napojený na HomeKit je poměrně málo a i když si nějakou najdu, stále to není příliš ono. Siri je super, ale tak nějak se zapomněla nejen naučit česky, ale také se zapomněla naučit něco navíc, co nám skutečně usnadní život. Applu chybí uměla inteligence která nás bude chápat jako uživatele a bude se nám přizpůsobovat. Apple byl od svého založení zvyklí na to, že se lidé přizpůsobují jemu a Steve Jobs byl ten, kdo určoval dle svých vlastních slov to, co lidé chtějí. Bohužel mám pocit že doba je už tak daleko, že lidé chtějí aby se stroje staly skutečně intuitivními, ale ne tím jak je ovládáme, ale tím jak nám rozumí.

Apple byl ten kdo jako jeden z prvních na svých keynote neříkal příliš o hardwaru svých produktů a soustředil se spíše na to co umí, ovšem v poslední keynote jsme se půl hodiny dozvídali o tom jak funguje Face ID a jak skvělá je kamera v případě iPhone X, vše se však točilo spíše okolo hardwaru než okolo toho jak nám produkt usnadní život. Google šel během poslední keynote ještě mnohem dál a už nám ani neřekl kolik megapixelů má jeho nový smartphone, ale ukázal nám jak skvělé je když se přes fotoaparát na mobilu podíváte na leták u silnice a okamžitě vytočíte číslo které je na letáku. Ukázal nám jak obrovskou sílu má samotný Google jako takový, jak daleko je jeho umělá inteligence a jak nám dokáže posloužit digitální asistent během běžných situací. Jak se s ním mohou děti učit, jak díky němu můžeme rozvíjet své znalosti a jak nám dává skutečnou moc nad ním samotným, protože to je on kdo se přizpůsobuje nikoli my.

Vše na mě působí dojmem, že vstupujeme do nové éry, kde je mnohem důležitější náš život, naše priority a technologie se jim zkrátka musí přizpůsobit. Bohužel Apple technologií jako takových příliš mnoho nemá a i když má úžasný ekosystém v podobě iTunes Store, App Store, iBooks Store a dalších, mám pocit že musí přijít co nejdříve z něčím, co nám skutečně změní životy tak jako to bylo u prvního iPhonu nebo iPodu. Nebude to však podle mého vnímání nového technologické světa produkt, ale technologie, ke které budeme přistupovat z množství různých produktů. Uvidíme, zda si s tím Apple poradí a dokáže přinést technologii, ze které si sedneme na zadek. Já mu budu držet palce a věřím, že vy také.

technology

Dnes nejčtenější

.