Zavřít reklamu

Koncem června jsme se sice dozvěděli, že by obchodní válka mezi USA a Čínou neměla postihnout produkty Applu, opak je ale pravdou. Donald Trump uvalil na zboží dovážené z Číny do Spojených států amerických vysoké clo. Důvodem byl počet dovážených výrobků a obchodní strategie čínských výrobců. Hodnota zboží, kterých se toto clo týká přesáhne miliardu dolarů. Čínská vláda v reakci zavedla stejné opatření na dovážené americké zboží. A aby toho nebylo málo, americký prezident oznámil navýšení cla i pro další čínské zboží. Požaduje, aby Čína změnila své obchodní praktiky.

Ačkoliv jsou produkty Applu americkým zbožím, jejich výroba probíhá převážně v Číně. Po Apple Watch, na které se clo také vztahuje, se nyní smráká i nad dalším produktem. Tím by měl být iPhone a clo by na něj mohlo být uvaleno rovnou dvakrát. Nejprve skrze daň vybíranou v Číně a následně jako dovozní clo v USA. V první ani druhé vlně produktů zatím iPhone uveden není, ale Trump momentálně hrozí uvalením cla na zboží v celkové hodnotě 500 miliard dolarů. Tento krok by už zahrnoval téměř vše, co je z Číny dováženo, včetně smartphonů. A odpověď z čínské strany možná přijde už brzy ve formě navýšení cla pro americké zboží prodávané v Číně. A zde by mohl být zařazen i Apple se svými produkty.

Clo by se mohlo vztahovat zcela jistě i na iPhone X.

Apple se netají tím, jak je pro něj čínský trh důležitý, do budoucna možná ten nejdůležitější. I proto je vyřešení celé současná situace mezi oběma vládami pro firmu opravdu důležité. Stejně důležité je to však i pro zákazníky. Navýšení cel a daní by se totiž zcela jistě promítlo v cenách a celý problém by nakonec odskákal právě zákazník.

Po nedávných problémech v Indii je nynější obchodní válka mezi vládami USA a Číny další zapeklitou situací, kterou se vedení Applu musí zaobírat. A je velmi těžké předpovídat, kam až se problémy obou vlád mohou vyšplhat. Brzy totiž už nezbudou produkty, na které by jedna či druhá strana clo uvalila. A jak je již zmíněno výše – odnese to vždy jen a pouze koncový zákazník, který za zboží zaplatí více peněz.

Dnes nejčtenější

.