Zavřít reklamu

S žalobami a různými udáními souvisejícími s jablečnou společností se v posledních měsících roztrhl pytel. K válce s Qualcommem, soudu kvůli vybuchujícímu iPhonu či nefunkčnosti FaceTime si navíc v těchto dnech Apple připsal i nařčeni ze strany čínských vývojáři, kteří se obrátili na tamní antimonopolní úřad s tím, že si podle nich Apple jeden takový monopol vytváří.

Podle vývojářů má Apple v Číně dva velmi viditelné problémy, které jsou za hranou zákona. Tím prvním jsou údajně nehorázně vysoké poplatky za nákupy v aplikacích či aplikace, čímž jsou vývojáři výrazně kráceni na zisku a tím pádem ztrácejí motivaci k další práci. Druhým velkým problémem je pak nulová komunikace při odstraňování aplikací. Appe totiž podle slov vývojářů s tvůrci aplikací absolutně nekomunikuje a to dokonce i přesto, že mu vývojáři sami kvůli těmto věcem píšou. Nutno však podotknout, že je většina dotazů podávána v čínštině.

Apple se od názoru vývojářů distancuje

Jablečná společnost se ve vyjádření pro web WSJ od všech nařčení vývojářů distancuje a jedním dechem dodává, že jsou podmínky, na které si stěžují, ve všech zemích stejné a pokud s nimi nesouhlasí, mohou si požádat o přezkoumání. Těžko však říci, kde je pravda.

V Číňanech se totiž možná ještě teď vaří krev kvůli odstranění VPN aplikací z tamního App Store. Ty jim doposud umožňovaly soukromé připojení k internetu, které nebylo nikterak regulováno komunistickým režimem. Jejich stažením dal však Apple čínské vládě do rukou další trumf, kterým si své obyvatelstvo ještě lépe podmaní. Je tedy možné, že se podobnými žalobami a nařčeními snaží čínští vývojáři spíš Applu nějakým způsobem pomstít či prostě poukázat na to, že se nezachoval zrovna korektně. To si ostatně myslí i celá řada států po celém světě. Na adresu jablečné společnosti se totiž valí v poslední době právě kvůli tomuto kroku opravdu silná vlna kritiky, kterou se snaží uhasit i samotný Tim Cook. Tak či tak vyšel Apple v otázce odstranění VPN aplikací Číně vstříc a proto se dá očekávat, že se na oplátku nařčení vývojářů podaří tamní prokuratuře zamést pod koberec.

Apple China

Dnes nejčtenější

.