Zavřít reklamu

O tom, že Apple ve svých řadách zaměstnává opravdu zajímavé osobnosti, nemůže být pochyb. Ostatně, přesvědčují nás o tom ony samy ve velmi zajímavých rozhovorech, které vcelku pravidelně médiím dávají. I dnes si jedno takové interview budete moci přečíst. Web Vulture totiž vyzpovídal hudebníka, producenta a šéfa Apple Music Trenta Reznora, který zajímavými odpověďmi rozhodně nešetřil.

Trent má v hudebním průmyslu velmi široké spektrum zkušeností. Krom své hudební kariéry totiž pracoval i na celé řadě různých hudebních projektů u všelijakých hudebních společností. V posledních letech se však věnuje především práci na Apple Music a Beats, které též pod Apple spadají, proto můžeme považovat jeho slova jako velmi cenná pravdivá.

Rozhovor je velmi obsáhlý a zachycuje opravdu široké spektrum nejrůznějších témat. Protože však čtete web Letem světem Applem, přeskočíme rovnou na nejzajímavější pasáže o tomto tématu. To začalo otázkou, zda Trenta nepřesvědčila práce na Apple Music, že jsou právě takového technologické společnosti novodobými rockovými hvězdami, které hýbou světem hudby ještě více, než samotní interpreti.

„To v žádném případě. Hudba, film, literatura a žurnalistika jsou věci, které inspiruj společnost emocemi. To by mělo být jejich hlavním posláním. Je to totiž důležitější než nějaké plnění programových ekonomických cílů. To by si měli všichni uvědomit.

Jistě, jsem rád, že začalo fungovat třeba objednávání potravin po internetu, zlepší to totiž mnoha lidem život. To však pro mnoho lidí včetně mě moc zajímavé není. Například dobrá píseň se stane součástí přímo vaší duše, nikoliv jen schránky. Proto si myslím, že je celý hon za penězi v očích technologických rockových hvězd fraška,“ nešetřil kritikou dnešní doby Reznor. Zajímavé přitom je, že se jeho slova stoprocentně týkají i jeho nynějšího zaměstnavatele. Tuto skutečnost se však vzápětí pokusil vysvětlit.

Práce u Beats a Applu mě hodně naučila. Snažím se však ve společnosti fungovat přesně tak, jak jsem řekl předtím. Nesnažím se být technikem, ale spíše umělcem. Ostatně se i tak daleko více cítím. Hudební ekonomika totiž už dávno není tím, čím by měla být a dnešní svět mnohdy nedává umění tu správnou povahu, kterou by mělo mít. Lidé na něj reagují méně. Dříve to fungovalo trochu jinak. Lidé obecně víc oceňují alba, která si zakoupí samostatně, třeba na CD. S příchodem streamovacích služeb je však toto kouzlo pryč. Za určitou taxu mají lidé najednou vše, na co jen pomyslí. Jasně, má to milion skvělých pozitiv, ta prvotní myšlenka je však skoro pryč,“ myslí si o streamovacích službách Trent.

trent-reznor

„Umělci se místo prodeje snaží co nejvíce zviditelnit.“

Následovala otázka, jak celý tento svět vnímají umělci, kteří jsou vlastně jeho hlavními tvůrci. Trent má i v tomhle docela jasno. „Umělci si jsou toho vědomi. Jejich hlavní snaha už není prodat co nejvíce alb, ale dostat se do povědomí co největšímu počtu lidí. To jim v dnešní době přinese peníze, které před lety utržili za alba. Když se tohle podaří a lidé je v povědomí mají, mohou streamovací služby naopak nějakým způsobem pomoci. Jejich dostupnost odkaz umělce rozšíří a ve světě zanechá stopu. Není to však bohužel pravidlem a hranice mezi takovýmto úspěchem a kardinálním neúspěchem je tenká. Tohle však už není moc o penězích, ale o hodnotě předané světu.“

Poslední část pro nás zajímavé pasáže se týkala hlavně samotné práce v Applu. Na otázku, co bylo pro něj při nástupu do této práce výhodou, Trent odpověděl: „Určitě vhled a zkušenosti z této oblasti. Byl jsem dlouho na druhé straně mezi umělci, věděl jsem o všech různých problémech, platbách za tvorbu a dalších úskalích, se kterými jsem se ztotožňoval. Teď, když jsem na té opačné straně barikády, se pokouším náš projekt směrovat k co možná nejlepší symbióze mezi autory a společností. Záštita Applu je v tomto případě opravdu skvělá a některé věci se nám daří opravdu dobře. Snažím se tu vytvářet prostředí, které dává umělcům peníze, které si zaslouží, a ze kterého budou mít fanoušci pocit, že vychází od opravdových milovníků hudby, kteří o ni pečují a nesnaží se ji jen vydrancovat.“

Ze slov jednoho z nejpovolanějších v Apple Music je cítit opravdový zájem se světovým hudebním trhem něco dělat, nezdá se vám? Pokud to tak opravdu je, nebylo by lepší zaplatit pár korun navíc a překousnout některé nedodělky s vědomím, že službou Apple Music opravdu umělce docením? Na druhou stranu nevíme, jak to chodí u konkurenčních společností a tak jsou nějaké větší závěry asi zbytečné. Prozatím nás alespoň může těšit, že si i ty největší společnosti problémy dnešní doby uvědomují a přemýšlí, jak je vymýtit.

trent-reznor-apple-music-fb

Dnes nejčtenější

.