Zavřít reklamu

Platby hudebních streamovacích služeb umělcům byly vždy jednou velkou záhadou. Obecně se ví, že pro menší umělce jsou streamovací služby méně výhodně než prodeje alb na iTunes nebo na nosičích, ale jak moc, to se až do teď nevědělo, protože nikdo neznal cenu za jeden stream. Nyní ale díky blogu The Trichoridist zjišťujeme, kolik přesně služby za jedno přehrání skladby umělcům vyplatí. Zajímavá je ovšem hlavně informace, že Apple Music zaplatí za jeden stream mnohem více než Spotify.

streamspersong2016
streamrevenuemkrtshr2016

Podle blogu dostanou nahrávací společnosti u Spotify za jeden stream 0,00437 dolaru (přibližně 11 českých haléřů), u Apple Music pak $0,00735 (přibližně 19 haléřů). Apple tak zaplatí umělcům za stream téměř dvakrát více než Spotify. Jedná se o průměrné hodnoty za rok 2016. Přitom situace byla u Spotify v minulosti lepší. Od roku 2014 totiž průměrný výdělek z jednoho streamu klesl o 16%, a to z původních $0,00521 (cca 13 haléřů).

Větší výdělek z jednoho streamu u Apple Music ale ještě nutně neznamená, že je služba od kalifornského giganta výhodnější. Spotify totiž ovládá 63% podíl trhu se streamováním hudby a pěkných 69% všech výdělků ze streamu. To znamená, že navzdory menším hodnotě jednoho streamu je ve skutečnosti Spotify výhodnější, protože minulý rok představovala pro nahrávací společnosti 69,6% všech jejich výdělků ze streamování, zatímco Apple Music jen 13,4%. Větší uživatelská základna udělá u Spotify mnohem více streamů než uživatelé Apple Music, což je i navzdory menší hodnotě jednoho streamu pro umělce ve výsledku výdělečnější.

Apple Music vs Spotify FB

Dnes nejčtenější

.