Zavřít reklamu

Myslíte si, že má technologie Bluetooth svá nejlepší léta za sebou? Jste na omylu. Společnosti po celém světě ji neustále velmi rády využívají ve svých produktech a nechtějí ani slyšet o tom, že by se její život chýlil ke konci. Utvrzuje je v tom i „matka modrého zubu“, společnost Bluetooth Special Interest Group (BSIG), která představila velmi zajímavé vylepšení svých služeb. Jejich aktualizovaná Bluetooth technologie totiž dokáže nyní vytvářet obrovské sítě za pomoci spojení velkého množství vysílačů, které zajišťují velmi husté pokrytí prostoru a tím pádem i dostupnost veškerých služeb.

Celý princip funguje zjednodušeně tak, že se vyslaný signál přenáší z vysílače na vysílač a tím je zajištěn jeho dosah na delší vzdálenost.

Skvělá využitelnost takřka všude

Společnost si od svého vylepšení slibuje opravdu mnoho. Nová architektura sítě by totiž měla pojmout bez problému tisíce připojených zařízení. Právě díky tomu se bude těšit velké oblibě v různých komerčních budovách či automatizovaných továrnách. Síť totiž nabízí krom toho i de facto neomylnost a vysokou úroveň bezpečnosti.

Co se týká využití v běžných domácnostech, i tam rozhodně najde uplatnění. Její stvořitelé hovoří o kvalitní možnosti vzájemného propojení inteligentních domácích zařízení, které se budou nacházet takřka kdekoliv v domě. Síť je totiž velmi jednoduše rozšiřitelná a s pokrytím jakýchkoliv prostor tak nebude problém.

„Přidáním podpory sítě tohoto typu se dostavila velká inovace, kterou ocení velká členská základna technologie Bluetooth. Tímto krokem se stane bezdrátový svět Bluetooth zase o něco dostupnější, co se týče rozvoje. Bluetooth síť může hrát dost důležitou roli v plné automatizaci budov a podobných věcech. Není navíc nějak zvlášť náročná na zavedení,“ komentoval novinku ředitel BSIG Mark Powel.

bluetoothmesh

Protože se jedná o novinku, produkty s podporou této sítě zatím na trhu moc nenajdeme. BSIG je však v tomto směru optimistický. Výrobci se podle nich velmi brzo přeorientují na požadované sítě a zhruba do půl roku začnou jimi podporované produkty chrlit. Největší otázkou tak nejspíš bude jen to, kde zažije tato technologie největší rozkvět.

bluetooth-5

Dnes nejčtenější

.