Zavřít reklamu

logo Bluetooth iconV současné době je poměrně široké spektrum produktů využívajících pro bezdrátovou komunikaci s Apple zařízeními technologii Bluetooth. Ať už se jedná o různou nositelnou elektroniku v podobě fitness příslušenství nebo inteligentní domovní systémy. I samotné produkty Applu kladou na bezdrátovou technologii Bluetooth stále větší nároky pro své potřeby přenosu dat. V dnešních dnech vydala BSIG (Bluetooth Special Interest Group) jedno z prvních prohlášení ohledně plánů na vylepšení technologie Bluetooth pro rok 2016. A rozhodně je se na co těšit.

V prohlášení, které skupina BSIG vydala v těchto dnech jsou zmíněny základní možná zlepšení Bluetooth technologie v příštím roce. Mělo by se jednat o zásadní zvýšení dosahu technologie Bluetooth podle vyjádření BSIGu až o čtyřnásobek současného dosahu. To by mohlo vytvořit nové možnosti použití pro vytváření chytrých domácností a připojení jejich venkovních příslušenství. Momentálně je dosah Bluetooth technologie limitujícím faktorem, pro který ji není možné použít v řadě venkovních senzorů, jako jsou různé venkovní pohybová čidla nebo venkovní čidla meteostanic.

Nárůst několikanásobného dosahu Bluetooth by mohl výrazně pomoci i technologii HomeKit, kterou vyvíjí sám Apple pro domácí senzory a domovní systémy. V součastnosti se snaží pro komunikaci příslušenství a Homekitu využívat hybridní řešení pracující s technologiemi Bluetooth a Wi-Fi.

Dalším výrazným vylepšením Bluetooth v roce 2016 by měla projít rychlost přenosu dat. Podle BSIGu by se mělo jednat až o neuvěřitelné 100% zvýšení rychlosti přenosu informací. Důležitý je kromě samotného zvýšení rychlosti i fakt, že by tento krok neměl zásadně zvýšit spotřebu energie potřebné k přenosům dat mezi zařízeními. Tuto vlastnost ocení hlavně společnosti vyvíjející zařízení pro použití ve zdravotnictví, kde přeci jen na rychlosti přesunu dat a jejich následném vyhodnocení záleží nejvíce.

Kdo by mohl jako první pocítit úžasná vylepšení bluetooth budou uživatelé Apple Watch, které jsou na bluetooth připojení kompletně postaveny. Ve většině případů slouží bluetooth jako nedílná součást použití hodinek od Applu a nutnost zpracování dat na připojeném iPhonu, který slouží jako mozek pro výpočty. Ty po zpracování odesílá pomocí bluetooth zpět hodinkám, které následně komunikují s uživatelem. Proto zvýšení rychlosti komunikace může uživatelům nabídnout rychlejší interakci s aplikacemi.

V poslední řadě chce BSIG co nejvíce vyhovět potřebám tzv. Internetu věcí a umožnit propojení více zařízení skrze Bluetooth dohromady. Tím také vytvořit velké Bluetooth sítě, které by svým rozsahem mohly pokrýt celé budovy. To by mohlo následně rozšířit aplikace pro orientaci v budovách, kde již klasická GPS přestává stačit díky nemožnosti zachycení signálu.

Podrobnější specifikace a další informace ohledně plánů vylepšení Bluetooth v roce 2016 by měla Bluetooth SIG zveřejnit v nadcházejících měsících.

Bluetooth smart

var sklikData = { elm: „sklikReklama_45478“, zoneId: „45478“, w: 600, h: 190 };

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.