Zavřít reklamu

Apple na červnové WWDC představil svou platformu pro rozšířenou realitu ARKit a od té doby se s aplikacemi pro ni doslova roztrhl pytel. Zatím jde o neveřejné demoverze. Vývojáři se předhánějí, kdo přijde s pozoruhodnějším nápadem. A jeden velmi zajímavý začal tento týden kolovat po sociálních sítích.

Jedná se o dílo newyorského vývojářského studia Normal VR. Tamní programátoři využili jablečnou technologii pro rozšířenou realitu a grafický engine Unity. Z jejich snažení vznikla animovaná postavička, která kopíruje pohyby člověka a jež kreslí to, co uživatel chce.

Žena, která v ukázce aplikace figuruje, použila k ovládání postavičky virtuální helmu a ovladače HTC Vive. Nejde jen o zajímavou aktivitu na zahnání nudy, ale především důkaz, že rozšířená a virtuální realita se může prolínat. Nelze úplně vyloučit, že se v budoucnu tyto dvě technologie sloučí v jednu.

„Je to neskutečně vzrušující, chtěl bych jásat a křičet,“ dal Tim Cook průchod emocím při představení ARKitu. A nelze mu nedat za pravdu. Zatím jsme viděli pouhý zlomek toho, čeho budeme s rozšířenou a virtuální realitou schopni. K běžným uživatelům se ARKit dostane letos na podzim s vydáním iOS 11. Fungovat bude na iPhonech a iPadech.

Podívejte se na video:

ARKit preview

Dnes nejčtenější

.