Zavřít reklamu

Jedna z nejzajímavějších věcí, která byla představena na červnové WWDC, byla bezesporu ukázka platformy pro rozšířenou realitu ARKit. Ten umožňuje uživatelům iPhonů a iPadů se systémem iOS 11 prožít velice zajímavé zážitky díky vaším přístrojem generované grafice v reálném světě. A to vše navíc jen za pomocí telefonu nebo tabletu.

Celá tato technologie je založena na spolupráci kamery, procesorů a pohybových senzorů. Právě v tomto je zřejmě největší potenciál jablečné novinky. Vystačí si totiž skutečně jen s tímto málem, žádné další sofistikované přístroje a vychytávky potřeba nejsou. Dostupnost této technologie se proto rapidně zvýší.

Vývojáři jsou nadšeni

Vývojáři příběhů pro platformu ARKit si jsou všech těchto skutečností vědomi a proto s tvorbou nových virtuálních zážitků nezahálí. Sami jsou totiž skvělou novinkou nadšeni a nešetří slovy chvály. Velmi se jim například líbí práce se světlem, kterou má ARKit zmáklou opravdu skvěle. Nemělo by se stát, že by předměty vrhaly například nějak nepřirozeně stíny nebo odlesky. Vše by měl ARKit zvládat s přehledem a vývojářům se tak naskýtá opravdu skvělá možnost k realizaci těch nejbláznivějších myšlenek. Apple jim totiž k tomu připravil nadmíru příznivé prostředí.

Během uvedení na WWDC mohli diváci shlédnout strhující galaktickou bitvu stíhaček, kterou vytvořilo studio Wingnut. Neméně diváci ocenili i o něco klidnější ukázku hrnku s kávou, který v závislosti na umístění lampy vrhal různě stín.

 

Společnost Apple investovala v posledních letech nemalé prostředky právě do rozšířené reality a právě ARKit je výsledkem jejich snažení. Některé hlasy však říkají, že ARKit je jen předzvěstí nového iPhonu 8, který by měl ukázat potenciál této technologie v plné síle díky nadupaným technologiím, kterými bude pravděpodobně oplývat. Nechme se tedy překvapit.

arkit-developer-fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.